Müller Cecília: A járvány egy kicsit másképpen alakul, mint ahogy várták – Lehet, hogy itt a harmadik hullám?

2021.02.10

A járvány egy kicsit másképpen alakul, mint ahogy várták – mondta Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. 10 napja a járványgörbe nem lefelé halad, hanem kialakult egy konstans szám, és nem változnak kedvezően az adatok. Az, hogy mi ennek az oka, azt mindenki vizsgálja – tette hozzá az országos tisztifőorvos. Lehet, hogy egy harmadik hullám elején vagyunk, de lehet, a mutáns törzsek okozzák ezt a helyzetet – mondta a szakember.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Origo beszámolója szerint megköszönte a háziorvosok segítségét az oltások beadása során.

Nagyon fontos, hogy most a megelőzés területén segíthetnek

– tette hozzá.

Müller Cecília elmondta, hogy a beoltott személyek számának növekednie kell. 292 ezer fő kapta meg az első és 113 ezer fő a második védőoltást – tette hozzá. Tegnap kiszállítottak Pfizer-vakcinát, és ez a praxisokhoz is el fog jutni.

Hozzátette:

nem kellő számban érkeznek a vakcinák, de ettől függetlenül a célcsoportokat minél gyorsabban próbálják immunizálni.

Ha valaki mindkét védőoltást megkapta, és kialakult a teljes védettsége, és beteg környezetében kontaktszemély, akkor nem kell karanténba mennie – mondta Müller Cecília.

A daganatos és autoimmun betegek is kaphatnak oltást, de természetesen ezek a betegségek különböző stádiumban zajlanak le, és azokhoz kell alkalmazkodni az oltás során

– mondta Müller Cecília, aki kiemelte, hogy mindig a kezelőorvos dönt az oltásról.

Abban reménykedünk, hogy nincs messze az az időszak, amikor megkezdődhet a nem krónikus betegek oltása, ez márciusban mindenki számára elérhetővé válhat

– közölte Müller.

Már nagyon régóta ismert a koronavírus mint kórokozó

– mondta Müller Cecília. A korábbi verziók enyhe náthát okoztak, de a mutáció révén alakult ki ez az új törzs. Most azt vizsgálják, honnan származik ez a kórokozó. Korábban a tobzoskát nevezték meg mint közvetítő fajt, de ez nem nyert igazolást – tette hozzá.

A mostani vírus nem egy laboratóriumból került elő, hanem egy állatról emberre terjedő megbetegedésről van szó.

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy országos átlagban emelkedik a szennyvizekben a koronavírus-járvány örökítőanyaga.

Müller Cecília elmondta, hogy

mindenkit óvatosságra és körültekintésre int a nyitás kapcsán.

Békássy Szabolcs: Látszik, hogy romlanak a számok

Az országos háziorvosi kollegiális vezető a mai tájékoztatón nagy előrelépésnek nevezte, hogy a megyei védelmi bizottságok ülésein részt vesznek a helyi háziorvosok is. Mindez segíti az információk áramlását. A háziorvosok is látják, hogy romlanak az adatok, és egyre több a megbetegedés.

Mindenki továbbra is tartsa be a járványügyi szabályokat

– mondta a szakember. Éppen ezért a vakcinák iránti bizalmat tovább kell növelni.

Sokan hívják a háziorvosukat, hogy érdeklődjenek, szerepelnek-e az oltandók listáján. Békássy Szabolcs arra kérte az embereket,

ne tegyék, az orvos majd értesíti őket, ha sorra kerültek.

Az operatív törzs tájékoztatóján megemlítette, hogy az orvosoknak küldött listák eddig nem mindig frissültek, de most ígéretet kaptak, hogy azok is rajta lesznek, akik a közelmúltban regisztráltak. Javasolták, hogy ezt már a hét elején juttassák el az orvosoknak. A héten

– 2040 háziorvos olthat 59 év alatti krónikus betegeket AstraZenecával,

– 2964 praxisban oltják a legidősebbeket,

– Budapesten 560 háziorvos küldhet öt-öt beteget kórházi oltópontra, őket Szputnyikkal oltják.

Csütörtökön érkezik 45600 adag AstraZeneca és 21600 adag Moderna-vakcina. Ezek fele ennyi ember beoltására elegendők.

Békássy Szabolcs szerint 2-3 csendesebb hét után az elmúlt napokban egyre több fertőzött beteg jelentkezett a háziorvosoknál.

Müller is beszélt arról, hogy

a járvány kicsit másképpen alakul most, mint ahogy vártuk, megtorpant a második hullám lecsengése.

Az utóbbi napokban Miskolcon és Kecskeméten is enyhítettek a maszkviselési szabályokon. Müller azt mondta,

ez túl korai.

az eredeti hír itt elérhető