870 millió forintból újul meg a művelődési ház Hajdúböszörményben

2021.01.30

Két év alatt 870 millió forintból újul meg a Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház egy-egy része, több különálló pályázatból – adta hírül Hajdúböszörmény önkormányzata a város közösségi oldalán.

A színházterem és a Bársony András terem már elkészült, az energetikai korszerűsítést, a Hajdúsági Galéria kialakítását, az öltözők, előadóterem és folyosók felújítását a napokban kezdték el a kivitelezők.

A színházterem

A közel negyven éves színházterem korszerűsítése 2019. év végén fejeződött be. Megújultak a belső burkolatok és a falburkolat, megtörtént a falak és mennyezet festése, a színpad burkolatának felújítása és új nézőtéri világítást kapott a terem.

Felújították a nézőtéri székeket, akadálymentesítés is történt, megújultak a hang- és fényvezérlő helyiségek, új hang- és fénytechnikai, színpadtechnikai eszközöket, függönyöket szereztek be. Légtechnikai fejlesztéshez szükséges előkészítést és épületvillamossági felújítást is végeztek a színházteremben.

 

A mobil színpadtechnikai eszközök egy része a HBCom Kábel Nonprofit Kft. Leader eszközbeszerzési pályázatából bővült. At új hang- és fénytechnika teljes körűen 2020. január végére került a helyére, mely tovább növelte a színházterem technikai színvonalát. A termet érintő fejlesztés költsége bruttó 288 millió forint, pályázati forrásból valósulhatott meg.

Figyelembe véve a színpadtechnikai eszközfejlesztési beruházást, összesen bruttó 324 millió forintot fordítottak a színházterem korszerűsítésére, melyhez az önkormányzat bruttó 123 millió forint
önerőt biztosított.

Néhány szóban a Bársony András teremről

A Bársony András terem, vagy ahogyan sokan ismerik a „pódiumterem. A pódiumterem felújítása 2019. év végén fejeződött be, azonban a koronavírus járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések miatt még igen kevesen láthatták az eredményt.

Nyolcvanmillió forint támogatást biztosított az Innovációs és Technológiai Minisztérium a munkálatokra: megújultak a burkolatok – többek között a fűtés burkolatának cseréje is megtörtént – új álmennyezetet, világítást és drapériát kapott a terem, az elektromos és gyengeáramú rendszert felújították, új hang-és kivetítő rendszert építettek, valamint 150 konferencia széket is beszereztek.

az eredeti hír itt elérhető