A közlekedés átalakítása

2020.12.10

A Bizottság bemutatja a környezetbarát, intelligens és megfizethető mobilitással kapcsolatos tervét

Az Európai Bizottság a mai napon bemutatta a fenntartható és intelligens mobilitásra vonatkozó stratégiáját, amely megteremti az alapot ahhoz, hogy végbemenjen az uniós közlekedés zöld és digitális átállása, és a közlekedési rendszer ellenállóbbá váljon a jövőbeli válságokkal szemben. Ennek eredményeként 2050-ig 90%-os kibocsátáscsökkentés érhető el az intelligens, versenyképes, biztonságos, hozzáférhető és megfizethető közlekedési rendszer kiépítésének köszönhetően.

Minden közlekedési módnak fenntarthatóbbá kell válnia, ehhez pedig széles körben rendelkezésre kell állniuk a környezetbarát alternatíváknak, és megfelelő ösztönzőket kell biztosítani az átálláshoz. Konkrét részcélokat meghatározva biztosíthatjuk, hogy az európai közlekedési rendszer átalakulása megfelelő ütemben haladjon előre az intelligens és fenntartható működés kialakítása felé. Így például 2030-ig el kell érnünk, hogy az európai utakon legalább 30 millió kibocsátásmentes gépkocsi közlekedjen, és megkétszereződjön a nagy sebességű vasúti hálózat forgalma, illetve hogy 2050-re szinte minden személygépkocsi, kisteherautó, autóbusz és új nehézgépjármű kibocsátásmentesen üzemeljen.

A stratégia összesen 82 kezdeményezést határoz meg 10 kulcsfontosságú cselekvési területen, amelyek mindegyikén konkrét intézkedések végrehajtását szorgalmazza:

Fenntartható mobilitás:

  1. A kibocsátásmentes szárazföldi járművek, hajók és repülőgépek, a megújuló és alacsony kibocsátású üzemanyagok és a kapcsolódó infrastruktúrák térnyerésének ösztönzése
  2. Kibocsátásmentes repülőterek és kikötők kialakítása
  3. Egészséges és fenntarthatóbb helyközi és városi közlekedés kialakítása
  4. Környezetkímélőbb teherszállítási megoldások alkalmazása
  5. A szén-dioxid-árazás kiterjesztése és hatékonyabb ösztönzők biztosítása

Intelligens mobilitás:

  1. Az összekapcsolt és automatizált multimodális mobilitás megvalósítása
  2. Az innováció fellendítése, valamint az adatok és a mesterséges intelligencia felhasználásának ösztönzése

Ellenállóképes mobilitás:

  1. Az egységes piac megerősítése
  2. Mindenki számára tisztességes és igazságos mobilitás biztosítása
  3. A közlekedés biztonságának és védelmének megerősítése

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

az eredeti hír itt elérhető