Nem akarta kórházba vitetni haldokló fiát, mert pénzbe kerül onnan hazahozatni a holttestét

2018.07.01

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Háger Tamás vezette tanácsa 2018.07.04-én 9 órától a következő ügyet tárgyalja.Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2018 februárjában R. J. vádlottat, emberölés bűntette miatt 5 év fegyházbüntetésre ítélte, és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett. A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott gyermekénél 15 évesen jelentkeztek először deréktáji fájdalmak. Sem tanulni, sem dolgozni nem tudott, szülei gondoskodtak róla. Az édesanya halála után apja, R. J. látta el a fiút, akinél 2011-ben gyógyíthatatlan gerincbetegséget, Bechterew-kórt diagnosztizáltak.

A sértett segédgondozói tanfolyammal és gyakorlattal rendelkező keresztanyja napi rendszerességgel látogatta a fiút. Három hónap múlva azonban a sértett közölte, hogy nem hajlandó folytatni a gyógytornát. Kezelésekre nem járt, egészségi állapota egyre romlott, 2015 második felében már az ágyat sem tudta elhagyni. A sértett anyai féltestvére ugyanabban a balmazújvárosi házban lakott, ő látta el ebéddel a fiatal férfit. Reggelijéről és vacsorájáról az apa gondoskodott, de fia a mosdatást is csak neki engedte meg.

Az apa azonban nem használt sem ágytálat, sem pelenkát, így rövidesen meglehetősen rossz higiénés körülmények alakultak ki a házban.

A fiú kedélye is rohamosan romlott, magába fordult és megtiltotta, hogy látogassák. R. J. sem a sértett megfelelő gondozásáról, sem táplálásáról nem gondoskodott, így a mozgásra és önellátásra képtelen férfi 2016 nyarára erősen lefogyott, alultáplálttá vált, testén komoly felfekvések keletkeztek, de az apa sem orvoshoz, sem kórházba nem vitte. 2016 júliusában a fiú születésnapja alkalmából rokonok érkeztek látogatóba. Azt látták, hogy a sértett zavart, félrebeszél, rendkívül sovány, és súlyos felfekvéses sérülései vannak. Az egyik rokon kerékpárral a rendelőhöz hajtott, onnan értesítették a mentőt.

A kiérkező ügyeletes háziorvos az azonnali kórházba szállítás mellett döntött, ám a vádlott továbbra is tiltakozott.

Azt mondta, ha a fia a kórházban meghal, akkor haza kell hozatnia a holttestét, ami pénzbe kerül. Időközben az OMSZ a rendőrséget is tájékoztatta, a járőrök kiérkezésekor a vádlott végül beleegyezett a kórházi szállításba.

A Kenézy Kórházban a sértett a szakszerű orvosi ellátás ellenére négy nappal később meghalt. Első nyilvános ülés.

az eredeti hír itt elérhető