Kötelező a fővárosi állatkertben a maszk használata a zárt terekben

2020.09.08

Az állatkert szeptember 7-től kötelezővé tette az állatházakban, beltéri bemutatóhelyeken az orrot és a szájat eltakaró maszk, kendő vagy sál használatát – írja közleményében az intézmény.
A belépés a szokásos nyitvatartás rend alapján történik. Igénybe vehető valamennyi jegy- és bérlettípus, illetve valamennyi fizetési lehetőség, amely a járvány előtt is elérhető volt. Ez vonatkozik a különféle kedvezményekre is, a jogosultság igazolása mellett.

A korábban az Állatkert kasszáiban, vagy online, még a járvány miatti bezárás előtt teljes áron megváltott jegyeket, amelyek a március 15-i bezáráskor még érvényesek voltak, a zárva tartás 66 napja, illetve az azt követő 16 nap során nem lehetett felhasználni.

Június 5-től ezek a jegyek újra érvényesek, sőt, hogy kellő méltányossággal kompenzálják azokat a napokat, amíg nem lehetett e jegyeket felhasználni, a szóban forgó jegyek érvényességi idejét az év végéig, tehát 2020. december 31-ig meghosszabbítják.

Most már csak a Holnemvolt Vár zónája tart zárva az ott található létesítményekkel (pl. Cápasuli, állatsimogató), illetve azok a bemutatóhelyek, amelyek a nyári időszakban máskor sem szoktak nyitva lenni (mert az állatok a kifutókban tartózkodnak).

A Madagaszkár-ház belső terét is érintő átmeneti korlátozások lehetnek a gyűrűsfarkú makiknál, akik már láthatók, de a szokott módon bemenni közéjük egy darabig még nem lehet.

A sok látogatót egy időben egy adott helyre koncentráló programok, így a látványetetések, állattréningek és más hasonló bemutatók egyelőre még elmaradnak – írja az állatkert.

Néhány kérés a látogatókhoz

• aki betegség tüneteit észleli magán, lehetőleg halassza későbbre az állatkerti látogatást;
• javasolják a gyakori és alapos kézmosást: az ehhez szükséges, a mosdóknál, kézmosóhelyeknél elhelyezett fertőtlenítő folyadékok utánpótlásáról folyamatosan gondoskodnak;
• a szokásosnál is nagyobb nyomatékkal kérik, hogy az állatokat a nagyközönség semmivel se etesse: még zoo csemegével sem szabad etetni a kert lakóit, ezért nem is árusítanak ilyen állateledelt;
• munkatársaik folyamatosan figyelemmel kísérik az esetleges torlódások kialakulását, különösen az állatházakban, így előfordulhat, hogy bizonyos helyeken a belépésre egy kicsit várni kell

az eredeti hír itt elérhető