Érmekkel tértek haza a Bocskai Dandár lövészei

2018.06.18

Az elmúlt időszakban több rangos versenyről is számos éremmel tértek vissza a bocskais lövészek.

A már évek óta összeszokott Galambos Péter főhadnagy és Csongrádi Mihály főtörzsőrmester páros ismét mindenkit maga mögé utasítva nyert az 5 Fegyverkupa Sportegyesület szervezésében megrendezett 3. Lopakodók versenyen Ravaszdon. A speciális megmérettetésen más fegyveres szervek tagjaival és több országból érkezett versenyzővel mérte össze tudását a bocskais páros. A 36 órás összetett versenyt alvás nélkül teljesítették a lövészek.

A szervezők valóságos körülményeket teremtettek, a résztvevőknek azimut menetben kellett érinteniük meghatározott pontokat, rejtett figyelőt kialakítani, figyelési naplót vezetni és a célokat felderítve leküzdeni. A Galambos-Csongrádi páros dolgát nagyban nehezítette az éjszakai vihar is és a magukkal vihető korlátozott mennyiségű élelmiszert is meggondoltan kellett beosztaniuk. Ez, az országban egyedülálló verseny nagy körültekintést és egy komplex feladatvégrehajtást igényel, ahol a versenyzőknek több fegyverrel is (puska, gépkarabély, pisztoly és tőr) bizonyítaniuk kell rátermettségüket. A bocskias páros kiváló teljesítményének köszönhetően összetett versenyben is a dobogó legmagasabb fokára állhatott.

A Bocskai-dandár a MATASZ Hajdú-Bihar megyei szervezete által megrendezett 2018. évi Országos Lövészversenyén is képviseltette magát. A bocskais csapat kispuska- és pisztoly lövészetben, valamint összetettben is a második helyen végzett, de a csapattagok egyéniben is szépen teljesítettek. Fenyves József százados kispuska lövészetben és összetettben is ezüst érmet szerzett, míg Galambos Péter főhadnagy kispuska lövészetben a harmadik helyet, összetettben pedig az első helyet szerezte meg, Kovács Fruzsina közkatona pedig a harmadik legjobb női versenyző különdíjával büszkélkedhet.

A május utolsó szombatján megrendezett 5 Fegyver Kupa versenyen- amelyre Ausztriából, Németországból, Romániából, Erdélyből, Szlovákiából is érkeztek résztvevők- Galambos Péter főhadnagy a speciális kategória második helyén végzett, Csongrádi Mihály főtörzsőrmester pedig a hivatásos kategória harmadik helyét szerezte meg.

A verseny teljesen egyedi jellegű, taktikai feladatokat tartalmazó pályákból állt és különböző fegyver-használatot megkövetelő megoldásokat követelt. A résztvevőknek magas szintű ismeretekkel kellett rendelkeznie tomahawk vagy fejsze, kés, pisztoly, gépkarabély, sörétes puska, távcsöves kispuska és nagykaliberű precíziós puska használatából. Mindezek mellett alpin-technikai tudásra is szükség volt, mivel a pályák leküzdése során falról kellett leereszkednie a versenyzőknek, hátukon teljes menetfelszereléssel. A versenyzők dolgát tovább nehezítette, hogy egyes pályák leküzdése során gázálarcot is viselniük kellett és botlódrótos csapdákból sem volt hiány.

A 39-es lövészek neve nem ismeretlen a szakmában, számos előkelő helyezés és érem bizonyítja évek óta a katonák tehetségét és kiképzettségét.

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta hadnagy

Fotó: magánarchívum

az eredeti hír itt elérhető