A hetven éves Izraelről tanácskoztak a debreceni zsinagógában

2018.06.10

Izrael a központi témája a pénteken kezdődött a Debreceni Zsidó Hitközség immáron 19. alkalommal megrendezett konferenciájának a Pásti utcai zsinagógában. A Sorsfordulók – Izrael ’70 című tanácskozás nyitórendezvényén – a hagyományokhoz híven – más felekezetek vezetői és Barcsa Lajos alpolgármester is felszólalt.

180608-sorsfordulok-izrael-70-bl-mj_29

Barcsa Lajos köszöntőjében elmondta, hogy soha nem volt még olyan erős kapcsolat Debrecen és Izrael között, mint amióta 2017 márciusában elindult a menetrendszerinti járat Tel Aviv-ba. Kulturális és hitbéli kapcsot jelenthet az is, hogy nemrég megnyílt Izrael tiszteletbeli konzuljának irodája a belvárosban.

A tanácskozáson felszólalt Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Derencsényi István református főjegyző, Pető Albert baptista lelkész és Asztalos Richárd evangélikus lelkész is, mindannyian az egyházak közötti párbeszéd fontosságára hívták fel a figyelmet.

180608-sorsfordulok-izrael-70-bl-mj_25

Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke arról beszélt, hogy örömmel tölti el a tény, hogy Izrael fennállásának 70. évfordulójáról olyan magyar településeken is megemlékeznek, ahol nem is laknak zsidók. Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség igazgatója azt emelte ki, hogy a fejlődő Debrecen szerves része kíván lenni a zsidónegyed, ezért egy emlékközpont létrehozását tervezik.

A háromnapos konferencián Izrael múltjáról és jelenéről hangzanak el tudományos előadások, de lesznek könyvbemutatók is a Pásti utcai zsinagógában.

Fotók: Miskolczi János

az eredeti hír itt elérhető