A Fazekas gimi energetikai korszerűsítésére is adott 255 milliót az EU

2020.07.23

Az üvegházhatású gázok kibocsátása, valamint ezeknek a klímaváltozásra gyakorolt hatása lokális és globális szinten egyaránt csökkenthető azzal a beruházással, amely a Debrecen 2030 program keretében jelenleg is zajlik a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium Tóth Árpád utcai épületében.

Debrecenben az oktatás stratégiai ágazat. Az elmúlt 5 évben több mint 7 milliárd forint ráfordítással 30 oktatási és nevelési intézményt újított fel az önkormányzat. Ezek egy része energetikai felújítás volt – hasonlóan a Fazekas Mihály Gimnázium Tóth Árpád utcai épületében zajló fejlesztéshez – másik része pedig külső-belső renoválás, részben kombinálva energetikai fejlesztéssel. – mondta Papp László polgármester a sajtótájékoztatón.

Debrecen önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, „A Fazekas Mihály Gimnázium Tóth Árpád utcai épületének energetikai korszerűsítése” című, TOP-6.5.1-15-DE1-2016-00015 azonosító jelű projekt keretében az iskola épületének korszerűsítésére, hatékonyabb energiahasználatára és a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére bruttó 255.367.874 forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el.

A felújítás az ingatlan korszerűsítése mellett hozzájárul a környezettudatosság elmélyítéséhez, az esélyegyenlőség elvének érvényesüléséhez, s lehetővé teszi az iskola épületének akadálymentes megközelítését is. A projekt keretén belül megvalósul az iskolaépület külső homlokzatának, lábazati falának hőszigetelése, valamint megtörténik a fából készült homlokzati nyílászárók 3 réteges üvegezésű, fokozottan hő- és hangszigetelt nyílászárókra való cseréje. Az épületvillamossági és épületgépészeti rendszerek korszerűsítésre is sor kerül.

A gépészeti berendezéseken belül a kazánokat és szerelvényeiket elbontják, s a fűtési rendszer melegvíz-ellátását új, talajszondás hőszivattyús rendszer fogja biztosítani. Az épület földszintjén a vizesblokkok átalakításával egy akadálymenetes WC-t is kialakítanak. Az udvarra pedig új térburkolat kerül. 

A projekt 255.367.874 forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósul meg. A kivitelezési munkálatokat a HC Építő Kft. végzi. A munkaterület átadására, valamint a kivitelezési munkálatok megkezdésére 2020 tavaszán került sor, befejezésük pedig – szerződés szerint – 2021 elejére várható. Tanévkezdés idejére ugyanis olyan munkák lennének hátra, melyek elvégzése az oktatást nem zavarja.

Pósán László országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy jövőre a kormány 80 milliárd forinttal többet költ az oktatás fejlesztésére, mint idén. A Fazekas Mihály Gimnázium Tóth Árpád utcai épületének energetikai felújítása támogatja a klímavédelmet: az épület korszerűsítése hozzájárul a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

az eredeti hír itt elérhető