Leaszfaltoztak egy 300 méter hosszú utcát a Gerébytelepen

2020.06.25

Újabb utca kapott szilárd burkolatot a Gerébytelepen. A Könyvkötő utcán is biztonságosabban és tisztábban tudnak közlekedni a környéken élők – jelentette be Papp Viktor, a városrész önkormányzati és Tasó László, a városrész országgyűlési képviselője 2020. június 24-i tájékoztatóján.

A Kertségi Fejlesztési Programban kiemelt szerep jut a lakossági kezdeményezésre induló útépítéseknek. 2016-ban a Fidesz-KDNP frakciójának kezdeményezésére a város közgyűlése megszüntette az úgynevezett lakossági önerős útépítéseket olyan formában, hogy onnantól kezdve az érintetteknek nem kell a fejlesztéshez hozzájárulást fizetniük, mert az összes költséget az önkormányzat állja. A program elnevezése is megváltozott ezzel: azóta lakossági kezdeményezésre megvalósuló útépítésekről van szó.

2014 és 2019 között összesen 52 olyan utcában építtetett az önkormányzat utat, ahol ilyen korábban egyáltalán nem volt. 2019-ben ilyen fejlesztésekre összesen csaknem 930 millió forintot különített el költségvetésében Debrecen önkormányzata, míg 2020-ban összességében közel 754 millió forint szolgálja ezt a célt.

A Könyvkötő utca teljes szakasza (a Hüvelyes és a Józsai utca között) 296 méter hosszban, 3,0 méter szélességben kapott aszfaltburkolatot. A burkolat keleti (jobb) oldalán teljes hosszúságban a vízelvezetését biztosító szegélyt alakítottak ki, mindkét oldalon 1,0 méter széles útpadka készült, illetve az egyik oldalon járdalapos járdát alakítottak ki. A beruházás keretében az útépítéshez kapcsolódóan a csapadékvíz-elvezetéssel együtt a szükséges közműkiváltások is megtörténtek.

A beruházás költsége bruttó 57.015.078 Ft, amit az önkormányzat saját forrásból finanszírozott.

Fotó: Miskolczi János

az eredeti hír itt elérhető