Új uniós szabályokat javasolnak a tengeri hulladék csökkentéséért

2018.05.31

Egyre több műanyag hulladék szennyezi a világ óceánjait és tengereit. Az Európai Bizottság ezért új uniós szintű szabályokat javasol, melyek hatálya az Európa tengereiben és tengerpartjain 10 leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyag termékre, valamint a tengerben elvesztett vagy szándékosan otthagyott halászeszközökre terjedne ki.

Ezek a termékek együtt az összes tengeri hulladék 70%-át teszik ki. Az új szabályok arányosak és termékre szabottak, hogy a legjobb eredményt érjék el. Minden termékre más és más intézkedések vonatkoznak majd. Azokat az egyszer használatos műanyag termékeket, melyeket ki lehet váltani más, könnyen beszerezhető és megfizethető termékekkel, tilos lesz piaci forgalomba hozni.

  • A tilalom a műanyag fültisztító pálcikákra, evőeszközökre, tányérokra, szívószálakra, italkeverőkre és léggömbpálcikákra vonatkozik, melyeket a jövőben kizárólag fenntarthatóbb anyagokból szabad készíteni. A műanyagból készült egyszer használatos italdobozokat csak a csomagoláshoz rögzített kupakkal vagy fedővel lesz szabad forgalmazni.
  • Azoknak a termékeknek az esetében, amelyeknél nem állnak rendelkezésre alternatívák, a hangsúly a használatuk korlátozásán lesz. A tagállamoknak például csökkenteniük kell majd a műanyagból készült élelmiszertároló edények és poharak használatát.
  • A gyártóknak hozzá kell járulniuk a hulladékgazdálkodás és -eltávolítás, valamint az egyszer használatos műanyag termékekkel – élelmiszertartó edényekkel, gyűjtő és egyedi csomagolásokkal (pl. chipsek és édességek csomagolása), italdobozokkal, poharakkal, filteres dohánytermékekkel (pl. cigarettacsikkek), nedves törlőkendőkkel, léggömbökkel és könnyű műanyag zacskókkal – kapcsolatos ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő intézkedések költségeihez. A szabályozás ezenfelül ösztönzőket tartalmaz az ipari szereplőknek arra, hogy kevésbé környezetszennyező termékeket fejlesszenek ki.
  • A tagállamoknak 2025-re gondoskodniuk kell az egyszer használatos műanyag flakonok 90%-ának begyűjtéséről, például betétdíjrendszerek révén.
  • Címkézési követelmények is lesznek, amelyek.
  • A tudatosság tagállamoknak kötelező lesz felhívni a fogyasztók figyelmét a hulladékként kezelt egyszer használatos műanyag termékek és halászeszközök káros hatásaira, valamint az ezekre a termékekre újrafelhasználási rendszerekre és megoldásokra.
  • Mivel a tengerben hagyott, műanyag tartalmú halászeszközök a tengerparti hulladék 27%-át teszik ki, a műanyag halászeszközök gyártóinak a jövőben viselniük kell a hulladék kikötői fogadólétesítményekről történő begyűjtésének, valamint elszállításának és kezelésének költségeit.

A következő lépések

A Bizottság javaslatait az Európai Parlament és a Tanács meg fogja vitatni, és dönteni fog róluk. A Bizottság arra buzdítja a két társjogalkotót, hogy kezeljék prioritásként ennek a javaslatcsomagnak az elfogadását, hogy még a 2019. májusi európai parlamenti választások előtt konkrét eredményekkel tudjanak szolgálni az EU polgárainak.

Június 5-én lesz a Környezetvédelmi Világnap. Ebből az alkalomból a Bizottság az egész Unióra kiterjedő figyelemfelkeltő kampányt fog indítani a lakosság körében, hiszen minden egyes fogyasztón múlik, hogy gátat tudunk-e szabni a műanyagok általi környezetszennyezésnek és meg tudjuk-e fordítani a trendet a tengeri hulladék terén.

az eredeti hír itt elérhető