Törökországban egyre inkább a stagnálás jeleit mutatja az új esetek száma

2020.06.07

Törökországban vasárnap 914 ember szervezetében mutatták ki az új koronavírust, és ezzel az igazolt fertőzöttek száma elérte a 170 132-t – közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. A naponta regisztrált esetek száma május 18. óta, tehát immár három hete 786 és 1186 között ingadozik.

Mindazonáltal a mutató az április 11-ei 5138-as érték óta jelentősen csökkent, május 2-án esett kétezer, május 20-án pedig ezer alá, pénteken 930-on, szombaton 878-on állt.

A friss adatok szerint az elmúlt napban 23-an vesztették életüket a vírus okozta szövődményekben, így a halálos áldozatok száma 4692-re nőtt. A halálozások napi száma szintén május 18. óta ugyancsak nagyságrendileg azonos szinten mozog, 18 és 34 között váltakozik. A csúcspont április 19-én volt, amikor 127 ember halt meg. A pénteki adat 18, a szombati 21 volt.

Vasárnap hosszú hetek után először emelkedett mind az intenzív osztályon fekvő, mind a gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma, az előbbi 591-ről 613-ra, az utóbbi 264-ről 274-re. A gyógyultak száma 1922-vel 135 ezer 322-re nőtt, ők teszik ki tehát az összes eset több mint 79,5 százalékát. A 83 milliós országban a hatóságok eddig több mint 2,3 millió vírustesztet végeztek el.

A kis-ázsiai ország május 4-étől lépett át a járvány elleni védekezés második fázisába, amely az “ellenőrzött társadalmi élet” nevet viseli. A lazítások keretében nyitva tartanak egyebek mellett a bevásárlóközpontok, azok egyes üzletei, valamint az éttermek, a kávézók, a fodrászatok, a szépségszalonok, a múzeumok, az óvodák, a szállodák és a strandok. Megnyílt továbbá a belföldi személyforgalom előtt az összes korábban lezárt tartomány, bár 15-ben – köztük Isztambulban és Ankarában – múlt szombaton és vasárnap még érvényben volt a hétvégeken alkalmazott kijárási tilalom. A mostani hétvégére már eltörölték a korlátozást.

A belföldi légi közlekedés június 1-jén indult újra. A nemzetközi légi járatokat június 10-től fokozatosan indítják, Magyarországra például június 15-étől. A Törökországba érkezőket a repülőtereken tesztelni fogják, hogy megfertőződtek-e az új koronavírussal. A vizsgált emberek elérhetőségeit és tartózkodási helyét regisztrálják.

A török egészségügyi miniszter képpel, videóval alátámasztva szombaton és vasárnap is rosszallását fejezte ki Twitter-fiókján, amiért a 15,5 milliós Isztambul lakossága bizonyos helyszíneken nem alkalmazta az óvintézkedéseket, köztük a maszkviselést és a másfél méteres távolság betartását.

az eredeti hír itt elérhető