Egész Budapesten 50-re csökkenhet a sebességhatár

2020.04.27

A fővárosi közgyűlés április 29-én tárgyalná azt az előterjesztést, ami javaslatot tesz egy fővárosi közlekedésbiztonsági és forgalomcsillapítási terv, intézkedéscsomag kidolgozására – írja az Index.

Ennek lényege, hogy 50 km/óra lenne a megengedett maximum sebesség Budapesten. Megszűnnének a 70-es sebességhatárok, a nem főutakon pedig egységesen 30 km/óra lenne sebességhatár.

A javaslatban az is szerepel, hogy a teljes városra érvényes csökkentett sebességű zónákat alakítanak ki.

A fő-, és gyűjtőút-hálózati szerepkört betöltő útvonalak esetében általánosan az 50 km/óra, a mellékúthálózat esetében a 30 km/óra, a lakópihenő övezetekben 20 km/óra maximális sebesség alkalmazásával csökkenthető a közúti balesetek gyakorisága és kimenetelük súlyossága

– írják.

A javaslat kitér arra is, hogy érdemes lenne megvizsgálni a lehetőségét egyirányú utcák vagy hurokirányban járható utcák kialakítását is.

Az intézkedési csomag kidolgozása, illetve a szükséges kerületi, szakmai és lakossági egyeztetések nagyjából 4-6 hónapot igényelnek, ígyna terv 2020 őszére készülhet el teljesen, az érdemi intézkedésekre 2021-től nyílik lehetőség.

az eredeti hír itt elérhető