Emberéletet követelt a sofőr figyelmetlensége a 33-ason – döntött az ügyészség

2020.04.17

A Debreceni Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ellen a derecskei férfi ellen, aki túl későn észlelte az előtte forgalmi okból megálló személygépkocsit, ezért annak nagy erővel nekiütközött.

A vádlott 2019. július 12-én 14:00 óra körüli időben a 33-as számú főúton Hortobágy felől Debrecen irányába közlekedett az általa vezetett járműszerelvénnyel. A főútvonalon a rá irányadó megengedett legnagyobb sebesség 70 km/h, azonban a vádlott a járműszerelvénnyel 85-90 km/h sebességgel haladt. A fenti időpontban és útszakaszon kedvező időjárási viszonyok voltak, a vádlottat sem ezek, sem pedig más, az út beláthatóságát akadályozó körülmény nem akadályozta.

A derecskei férfi haladása során nagyfokú figyelmetlenségből és a jármű sebességének helytelen megválasztásából fakadóan későn észlelte az előtte forgalmi okból megálló sértett által vezetett személygépkocsit, ezért a túl későn alkalmazott vészfékezés és balra kormányzás ellenére annak nagy sebességgel nekiütközött. A sértetti gépjármű nagymértékben felgyorsulva nekiütközött az előtte műszaki okból álló járműszerelvény bal hátsó részének és azonnal kigyulladt.

A baleset következtében a sértett súlyos égési sérülést, illetve olyan belső sérüléseket szenvedett, amelyek következtében később a kórházban meghalt.

A vádlott KRESZ szabályszegő magatartásának következtében jött létre a baleset és következett be a sértett halála.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban a vádlottal szemben fogházbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását indítványozta. A vádirat a büntetés konkrét mértékére vonatkozó indítványt is tartalmaz arra az esetre, ha a vádlott a járásbíróság előkészítő ülésén a bűncselekmény elkövetését beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

az eredeti hír itt elérhető