98 százalékkal csökkent a lakosság mozgása az Egyesült Királyságban

2020.04.16

Az Oxfordi Egyetem kutatói kimutatták, hogy 98 százalékkal csökkent a lakosság mozgása március eleje, az új koronavírus szigetországi felbukkanása óta az Egyesült Királyságban.

Az oxfordi kutatók által kifejlesztett új online eszközzel a mobiltelefonok adatai alapján figyelték meg a koronavírus-járvány hatását a társadalomra, hogy megértsék és előre jelezzék a Covid-19-betegség terjedésének feltartóztatására elrendelt közösségi távolságtartási intézkedések hatását a lakosság mozgására.

Az Oxford Covid-19 Impact Monitor adatai megmutatták, miként változott meg az élet a szigetországban a járvány kezdete óta.

Az eredmények szerint a lakosság mozgása 98 százalékkal, a régiók közötti közlekedése pedig 76 százalékkal csökkent. Húsvét hétfőn például a britek 55 százaléka maradt otthon. A parkok látogatottsága 32 százalékkal csökkent.

Az adatokból az is kiderült, hogy a legjobb idő a bevásárlásra a kedd reggel 9 óra, ekkor vannak ugyanis a legkevesebben a szupermarketekben.

Annak ellenére, hogy a Covid-19-megbetegedések miatt jelentősen nőtt a kórházi felvételek száma, 80 százalékkal kevesebben keresték fel a kórházakat, mint korábban.

Különböző felmérések adatait felhasználva a kutatás azt is megállapította, hogy koruk és egészségi állapotuk miatt 19 millió brit tartozik a Covid-19 szempontjából fokozottan veszélyeztetett emberek közé.

Az oxfordi kutatók által alkalmazott eszköz anonim és aggregált mobiltelefonos lokalizációs adatokat használ eloszlatandó az adatvédelmi aggodalmakat. Az általános adatvédelmi rendelettel (GDPR) összhangban gyűjtött adatok interaktív digitális térképeken, táblákon való összegyűjtésével és ábrázolásával a kutatók a törvényhozóknak, orvosoknak és a lakosságnak akarnak segítséget nyújtani annak jobb megértésében, hogy miként hat a Covid-19-betegség a brit állami egészségügyi rendszerre és a szélesebb közösségekre. Ezek a térképek mindenki számára ingyen elérhetők regionális szinten.

az eredeti hír itt elérhető