Változik a közigazgatási és munkaügyi eljárások fórumrendszere

2020.04.01

2020. március 31-ével megszűntek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok. A közigazgatási perekben 2020. április 1-től elsőfokon a Fővárosi, Budapest Környéki, Debreceni, Győri, Miskolci, Pécsi, Szegedi és a Veszprémi Törvényszékek járnak el regionális illetékességgel.
A Fővárosi Törvényszék kizárólagos illetékességi körébe tartoznak azok az ügyek, amelyek 2020. március 31-ig a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kizárólagos illetékességébe tartoztak, valamint a korábban a Fővárosi Törvényszék kizárólagos hatáskörébe tartozó ügyek nagy része is.

A közigazgatási bírósági ügyekben másodfokon, illetve felülvizsgálati eljárásban a Kúria jár el. Egyes bírósági ügyekben kizárólag a Kúria járhat el.

A munkaügyi bírósági ügyekben ugyancsak 2020. április 1. napjától első fokon az illetékes törvényszékek, másodfokon az ítélőtáblák, míg a felülvizsgálati eljárásban a Kúria jár el.

A bíróságok központi internetes oldala a változásoknak megfelelően frissítésre került, a hatályosított anyagok az alábbi linkeken olvashatók:

A perindításra vonatkozó információk ITT érhetők el.
Az új polgáriperendtartásra vonatkozó legfontosabb változásokról IDE kattintva tájékozódhat.
A peres eljárás főbb szabályairól szóló tájékoztató ITT  érhető el.
A munkaügyi perekre vonatkozó információk IDE kattintva olvashatók.
A fellebbezésről és a perorvoslatokról ITT tudakozódhat.
A bíróság határozataira vonatkozó információk IDE kattintva érhetők el.
A beadványokról és a bíróságtól kérhető tájékoztatásról ITT  olvashat.

az eredeti hír itt elérhető