Okostelefonokat és számítógépeket kaptak a debreceni védőnök

2020.04.01

Korszerű mobiltelefonokkal és számítógépekkel segíti az önkormányzat a debreceni védőnők munkáját. Papp László polgármester az átadón azt mondta, hogy a fejlesztés lehetővé teszi, hogy a járvány idején is szoros kapcsolatot tartsanak a kismamákkal és csecsemőikkel.
A DE KK Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet 93 védőnővel látja el feladatát, 62 területi és 31 iskola- óvodai védőnő dolgozik a városban. A város számára értékes munkájuk kiemelt fontosságú, különös tekintettel a várandósgondozás, csecsemő- és gyermekgondozás területén.

A jelenlegi járványügyi helyzetben az országos tisztifőorvos utasítást követve kialakították a „távszolgáltatást” a személyes látogatásokat a lehető legminimálisabb szintre csökkentésével.

Ilyen módon felértékelődik a digitális – telefonos, internetes – kapcsolattartás jelentősége, hiszen a családoknak szüksége van arra, hogy a védőnőjét bármikor elérhesse, kérdezhesse, illetve megnyugtató tanácsot kaphasson.

A Stefánia nevű védőnői telefonos alkalmazást mutatja egy okostelefonon a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet munkatársa 2020. április 1-jén. A debreceni önkormányzat csaknem tízmillió forintos beruházása során ötven darab asztali számítógépet és kilencvenhárom darab okostelefont vásárolt korlátlan internet hozzáféréssel a város összes védőnőjének. A védőnői hálózat munkatársai így a koronavírus-járvány idején is szoros kapcsolatot tudnak tartani a várandósokkal és a kismamákkal. MTI/Czeglédi Zsolt

Debrecen önkormányzata a védőnői hálózat online működéséhez 50 db asztali számítógépet, illetve 93 db korszerű okostelefont biztosított korlátlan internet hozzáféréssel az akadálytalan kommunikáció érdekében.

Az új okos készülékek a GDPR szempontoknak megfelelő adatátvitelt biztosítanak. A területi védőnők által használt „Stefánia” védőnői programot pedig a fejlesztésnek köszönhetően immáron nem csak az asztali gépeken érhetik el, hanem az applikáció segítségével a családok látogatásakor is használhatják. Így új dimenzió nyílik a védőnői ellátás területén, mert mostantól kezdve nincs többé szükség a családlátogatás előtti nyomtatásra, a jegyzetek készítésére és az utólagos dokumentációra.

A csaknem 10 millió forintos fejlesztéssel (9 743 765 Ft) lehetőség nyílik arra, hogy a járvány idején is minden segítséget megadjanak a védőnők a várandósoknak és a kismamáknak.

az eredeti hír itt elérhető