Gondoltad volna, hogy ez a top3 legkeresettebb program?

2020.03.25

Az utóbbi hetek és hónapok eseményei alaposan rányomják a bélyegüket a hangulatunkra, akkor is, ha épp nem vagyunk a lakásba zárva. Ezen kicsit azért javíthat a beköszöntő jó idő és a napsütés, amit akár lakásunk kényelméből, udvarunkról, vagy erkélyünkről is élvezhetünk. A vírus terjedésének lassításában nagy szerepet játszik, hogy otthon maradjunk, egészségünk megőrzése miatt azonban lelki állapotunkat sem szabad figyelmen kívül hagyni. 

Ha már neked is az agyadra megy a bezártság és szabadulnál a négy fal közül, van néhány ötletünk, mit csinálj a szabadban. Ha kimozdulsz otthonról, mégha nem is mész nagy tömegbe és sok ember közé, néhány higiéniás alapszabályt azért érdemes betartanod saját és mások egészségének megőrzése érdekében is. Ezek közé tartozik a gyakori és alapos kézmosás meleg vízzel és szappannal, a kézfertőtlenítés, valamint a szájmaszk viselése is. Utóbbi hiányában egy kendő, vagy egy otthon készült textilmaszk is megteszi, ami viselőjét ugyan nem védi a fertőzéstől, ha ő maga vírushordozó, annak terjedését lassíthatja.

Ezen kívül fontos a megfelelő távolság betartása is, amit jelenleg másfél-két méterben határoztak meg az orvosok. Mivel a D-vitaminnak fontos szerepe van az immunrendszerünk erősítésében, ezért nem szabad teljesen lemondani a szabadban töltött időről. Arra azonban fokozottan oda kell figyelnünk, hogy hová megyünk és milyen programokat csinálunk, hogy saját magunkat és másokat se veszélyeztessünk!

Top 3 szabadtéri program idén tavasszal

Mit lehet csinálni, ha kerülni akarjuk az embereket és ezzel csökkenteni a megfertőződés esélyét, mégis a szabadba vágyunk? Irány a természet!

Quadozás

A másfél méter távolság garantált, ráadásul az sem probléma, ha nem vagy egy nagy természetjáró. Érdemes az időjárásnak megfelelően öltözni hozzá, olyan ruhába, amit nem sajnálsz, ha koszos lesz, mert a terepmotorozás bizony könnyen magába szippant. Bizonyos quadok vezetéséhez jogosítványra van szükség, de rengeteg szolgáltató biztosít kisebb teljesítményű járműveket is az érdeklődők számára.

Mivel ezek egészen máshogy működnek, mint az autók, vagy jól megszokott motorok, ezért egy gyorstalpalót követően akár már tizenhat éves kortól van rá lehetőség, hogy felfedezzük a bennük rejlő lehetőségeket. Egy dolog biztos, hatalmas élményben lesz részünk.

A quadokat rendszeresen tisztítják, így viszonylag alacsonyan tartható a rajtuk lévő kórokozók száma. Tovább növelheted azonban a biztonságodat, ha kesztyűvel és egy, az arcodat elfedő sállal is kiegészíted a szettedet.

Körtúra a Börzsönyben

Bár a mozik és szórakozóhelyek bezárásával egyre több ember figyelme terelődik a túrázás és a természet irányába, még így is jó alternatívát nyújthatnak az otthoni bezártság helyett. Érdemes olyan útvonalat és területet választani, ami távolabb esik a nagyvárosoktól, vagy nehezebben megközelíthető, így elkerülhetjük a tömeget. Ideális úticél például a Börzsöny, ahová a hegység lábánál fekvő Kemence nevű településéről indul a környék egyik legszebb túraútvonala.

A városka tömegközlekedéssel csak bonyolultan érhető el, autóval viszont parkolhatunk a helyi kisvasút parkolójában, vagy a Feketevölgy panzió előtt. Utóbbi szolgál a túra kiindulópontjaként is. A kék jelzéseket követve varázslatos látványban lehet részünk, az útvonal ugyanis az elhagyatott kisvasút és a mellette folydogáló patak nyomvonalát követi. Ennek köszönhetően a kevésbé tapasztalt túrázóknak sem kell félniük attól, hogy eltévednek.

Piknik, madárles és növényhatározás

Akár gyerekekkel is izgalmas program lehet a madárles és növényhatározás. Utóbbira már egész jól működő alkalmazásokat is találhatunk, amik fotók segítségével állapítják meg, milyen növényt is találtunk. Fontos, hogy ha a természetben járunk, akkor ne szakítsunk le egyetlen levelet, vagy virágot sem. Ezek felületén nemcsak kórokozók találhatók, de különleges, védett növényekbe is belefuthatunk, amiknek leszedése komoly pénzbírságot is vonhat maga után.

Ha a természetben járunk, a friss levegő és mozgás hatására könnyen megéhezhetünk. A madárlest és a növényhatározást így piknikezéssel is kiegészíthetjük. Ehhez fontos, hogy keressünk olyan helyet, ahol megoldható a kézmosás, vagy vigyünk magunkkal erre a célra szánt vizet és környezetbarát szappant!

Programok otthonülőknek

Ha nem lenne kedved kimozdulni, akkor sem kell unatkozással töltened az idődet. Izgalmas programokban lehet részed akár otthon is. A kényszerű elvonulás ideális idő arra, hogy fejleszd magad. Iratkozz fel egy online tanfolyamra, vagy vágj bele egy új, kreatív hobbiba, esetleg egy olyanba, amibe már rég szerettél volna, csak nem volt rá eddig időd!

Gyerekekkel és párosan is jó ötlet elővenni a rég nem használt társasjátékokat és az esti tévézés helyett ezzel ütni el az időd otthon. A közös főzés is lehet jópofa program, ha van elég szabadidőtök pedig akár teljesen új recepteket is kipróbálhattok, vagy vacsoracsatát tarthattok.

 

az eredeti hír itt elérhető