Varrjunk maszkot! Összefogást kezdeményeztek Debrecenben

2020.03.24

Útnak indította a MODEM a Varrjunk maszkot – összefogással nevű mozgalmat, felkarolva Marczin Roland munkáját. Mivel egyre többen jelezték, hogy segítenének, illetve el is kezdtek házilag arcmaszkot varrni, a MODEM úgy döntött,  a kezdeményezés mögé áll az anyagbeszerzéstől a támogatások keresésén át a kiszállításig.

Ha minden fázis (támogatások gyűjtése, anyagbeszerzés, szabás, varrás, mosás, rendelések felvétele, irányított kiszállítás) egy kézben van, talán az egészségügyi intézmények és más ellátóhelyek is könnyebben eligazodnak a segítők egyre nagyobb táborán belül, mi pedig hatékonyabban haladhatunk, és egyszerre nagyobb mennyiséget is el tudunk juttatni az adott helyekre.

Kapcsolataink révén hasonló intézményeket is meg tudunk szólítani, a Csokonai Színház és a Deutsches Kulturforum már vállalta az aktív részvételt, segítséget

– írják.

Aki beszállna, jelentkezzen a maszkotvarrunk@gmail.com címen, a tárgyba írja be, hogy melyik fázisban tud segíteni: anyagbeszerzés – pénzbeli támogatás – szabás – varrás – mosás, vasalás – szállítás. A levélben írja le pontosan, hogy az adott részen belül mikor mit tudna felajánlani (például: 200 méter lepedővásznat felajánlok, amelyet erről a címről ekkor vagy akkor lehet elhozni). Minden folyamatot pontosan rögzítenek, összefognak, a szállítást intézik.

Ugyanezen a címen tudják jelezni a maszkra vonatkozó igényeket is, kinek, milyen szervezetnek hány darabra lenne szüksége, mikorra. Jelenleg hatezer darabra van igény, elsősorban egészségügyi intézmények és dolgozók részéről, ezért várják azok jelentkezését, akik a varrásba még be tudnának szállni.

Megpróbáljuk egybegyűjteni a maszkvarráshoz szükséges információkat is ezen a helyen, segítségképpen videót is kiteszünk a varrásról.

Mit kell tudni az anyagról?

A külső részhez legjobb a pamutvászon (műszálas anyagok, függönyök, műbőr és hasonló nem felel meg). A belső részhez: lepedővászon, orvosi textil vagy textilpelenka anyag. A gumi egyszerű kalapgumi.

Bármilyen kisebb, nagyobb összegű támogatást köszönettel fogadnak az alábbi bankszámaszámon: 11738008-29909795. A megjegyzésben kérik feltüntetni: Varrjunk maszkot, támogatás.

Így varrj maszkot! Oktatóvideók:

az eredeti hír itt elérhető