Megszökött a bűnügyi felügyeletből a debreceni férfi, másfél éve keresik

2020.03.17

A Debreceni Járási Ügyészség fogolyszökés vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki kivonta magát a kényszerintézkedés alól.

A férfi ellen a Debreceni Járási Ügyészség 2016 márciusában emelt vádat súlyosabb bűncselekmény miatt. Az ügyben a vádlott a korábban hatályban volt büntetőeljárási törvény rendelkezései szerint előbb előzetes letartóztatásban volt, majd a járásbíróság elrendelte a házi őrizetét, melyet a lábán rögzített technikai nyomkövető eszközzel ellenőrzött a rendőrség a debreceni otthonában.

A technikai eszközzel végrehajtott felügyelet szabályai értelmében a férfi a megjelölt lakóhelyét csak a büntetőügyében tartott tárgyaláson vagy a hatóságok előtti megjelenése, illetőleg a mindennapi szükségleteinek biztosítása céljából naponta 10:00 és 12:00 óra között hagyhatta el.

A vádlott 2018. augusztus 16. napján 10:00 órakor kerékpárral távozott a lakásáról, ezt követően a férfi mozgását figyelő informatikai rendszer jelzést adott az ellenőrzést végző rendőrség ügyeletére.

A rendőrség ezt követően megállapította, hogy a vádlott nem tartózkodott az ingatlan területén és oda azóta sem tért vissza, így megszegte a vele szemben elrendelt kényszerintézkedés szabályait.

A férfi ellen kibocsátott nemzeti-, európai- és nemzetközi elfogatóparancs nem vezetett eredményre, ezért a járási ügyészség a vádlottat távollévő terheltté nyilvánította.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlottal szemben kényszerintézkedés végrehajtása alóli elvonás céljából elkövetett fogolyszökés vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban indítványozta, hogy a járásbíróság a vádlott távollétében lefolytatott eljárásban a férfit fogházbüntetésre ítélje, mellékbüntetésként pedig tiltsa el a közügyek gyakorlásától.

az eredeti hír itt elérhető