Bűnös úton szerzett cigarettával üzletelt a berettyóújfalui férfi

2020.03.05

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség jelentős értékre elkövetett orgazdaság bűntette miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki nagy mennyiségű adózatlan, zárjegy nélküli cigarettát vásárolt fel és azt haszonnal akarta továbbértékesíteni.

A vádlott 2018. május 31-én a délelőtti órákban Nyíradony belterületén közlekedett személygépkocsival, amikor is rendőri igazoltatására került sor.

Az ellenőrzés alkalmával a rendőrök a gépjármű csomagterében, illetve a hátsó ülés alatti átalakított üregben 9.000 doboz magyar adó- és zárjegy nélküli cigarettát találtak.

A rendőrség értesítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, majd a NAV járőrei ellenőrizték a vádlott berettyóújfalui lakóhelyét, illetve a tulajdonában lévő, a lakóház közelében leállított kistehergépkocsit, melyekben további több mint 16.000 doboz bűnös úton szerzett dohányterméket találtak. A több mint 25.000 doboz cigaretta értéke közel 33 millió Ft. A berettyóújfalui férfi a lefoglalt dohánytermékek származását, adózott voltát nem tudta igazolni.

A vádlott a nagy mennyiségű dohányterméket vagyoni haszon végett szerezte meg, annak rendszeres szállítása érdekében alakította át a személygépkocsiját.

A NAV nyomozó hatósága a nagy mennyiségű cigarettát, illetve az átalakított gépjárművet lefoglalta, az illetékes adó- és vámigazgatóság a férfival szemben közel 48.000.000,- Ft jövedéki bírságot szabott ki.

A bűncselekmény elkövetését beismerő vádlott ellen a Berettyóújfalui Járási Ügyészség jelentős értékre elkövetett orgazdaság bűntette miatt emelt vádat a Berettyóújfalui Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban a járási ügyészség indítványt tett arra, hogy a járásbíróság az iratok tartalma alapján, tárgyalás mellőzésével a vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, továbbá a lefoglalt, átalakított személygépkocsit és a feltalált nagy mennyiségű dohányterméket kobozza el.

az eredeti hír itt elérhető