Kétszáz éhes szájat lakattak jól a debreceni ételosztáson

2020.02.24

A Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete és a Segíts a rászorulókon Facebook-csoport a hónap utolsó vasárnapján – ahogyan már kilencedik éve teszi – ismét vendégségbe hívta a nehéz sorsú debrecenieket. Az ingyenes ételosztáson egy tál meleg ebéddel, friss kenyérrel és péksüteménnyel vártak minden rászorulót. A gyermekeknek meséskönyvekkel kedveskedtek.

A szervezők szerint a sor most is hosszú volt.

Kisnyugdíjasok, utcán élők, gyermekes családok. Többségük már visszatérő vendég. Miközben a sorban várakoztak sokan panaszkodtak arra, hogy alacsony a nyugdíj, hónap végére már gyógyszerre sem telik. De mindig vannak új vendégeink is, sajnos az éhség nagy úr. Egyre többen kerülnek a városunkban is kilátástalan élethelyzetbe, amikor segítség nélkül nem találnak kiutat. A mi segítségünk ugyan csak egy csepp a tengerben, de a nélkülöző embertársaink számára sokat jelent. Egy olyan hétvégi napot, amikor jól tudnak lakni. És ez napjainkban sajnos sokak számára nem természetes. Most is többen jöttek a kertségekből, ahol a családok egy része igen kiszolgáltatottan, mostoha körülmények között él. 

A sorban most is ott állt az az édesanya, aki 32 éves magatehetetlen fiát ápolja, gondozza. Az önkormányzat 2019. szeptember 23.-án ígért neki segítséget, elsősorban, hogy nem piaci alapú bérlakásban kell lakniuk, azóta a hölgy elmondása szerint semmi érdemleges nem történt. Öt hónap a debreceni önkormányzat vezetésének nem volt elegendő arra, hogy az ígért támogatást megadja. Mindezt a ország második legnagyobb városában. Szerintünk, több mint kínos, elsősorban pedig embertelen. 

Egy idős nénike könnyeivel küszködve mondta, mennyire örül annak, hogy végre töltött káposztát ehet. Ezt már régóta nem engedheti meg magának. Körülötte sokan egyetértően bólogattak. Tavaly amikor megszavaztattuk, hogy mit kérnek a sorban állók ebédre, egyöntetűen a káposztára szavaztak. Ez egy demokratikus ételosztás, igyekszünk vendégeink kedvébe járni. 

– olvasható a beszámolóban.

Közel 200 főnek osztottak ki töltött káposztát, 50 kilogramm kenyeret és több láda péksüteményt. 

Legközelebb március 29-én várják a rossz anyagi körülmények között élőket töltött káposztával és nagy szeretettel.

Aki szeretne bármilyen módon hozzájárulni az rászorultak megvendégeléséhez, hétfőtől-péntekig 9 és 16 óra között az alábbi telefonszámokon jelezheti: 52/ 476 405

Mobil/a hét minden napján/: 20 460 3253 vagy  30 9841 963

Átutalással: Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete számlaszáma: Polgári Bank ZRT 612 00261-11059802

A közleménybe kérik beírni: ételosztás, 2020  

Március közepén – ha az időjárás engedi – folytatják a jogsegély szolgálatot is. Minden héten csütörtökön 17.00-18.00 között Debrecenben, a Petőfi téren a “Jog asztalánál” várják a jogi tanácsra, segítségre szoruló szegényeket, köztük a hajléktalanokat is. 

az eredeti hír itt elérhető