Kormánybiztos: a Természettudományi Múzeum marad a helyén

2020.02.12

Fürjes Balázs államtitkár és kormánybiztos Twitter bejegyzésében tett pontot a Természettudományi Múzeum-ügy végére: marad a Ludovikában. Az államtitkár szerint legfeljebb évek múlva költözhet el a múzeum, de akkor sem ideiglenes helyre.

A Természettudományi Múzeum marad a Ludovika épületében, a megújított Orczy-park mellett

– írta ki szerdán Fürjes Balázs a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Twitter oldalára.

Fürjes bejegyzése szerint nem költözik átmeneti helyre és szabadon látogatható a múzeum.

Ha egyszer kulcsrakészen felépül új, tágasabb otthona, akkor költözik. Legfeljebb évek múlva, és akkor is a költözés után azonnal kinyit

– írja.

Bernert Zsolt, a Természettudományi Múzeum főigazgatója az Index szerint levelet írt az alkalmazottaknak, amelyben azt tudatta velük, hogy

a múzeum elköltözésének ügyében személyesen egyeztetett Orbán Viktorral, ő pedig azt közölte, hogy nem kell ideiglenes helyre költöztetni az intézményt.

Az MTA is ellenzi, hogy Debrecenbe költözzön a Természettudományi Múzeum – mi a véleménye a debrecenieknek?

Maga a költözés viszont továbbra is napirenden van, de

a legújabb tájékoztatóból hiányzott az eddigi célpontnak kiszemelt Debrecen megnevezése, ami a dolgozók szerint reményre ad okot.

A Természettudományi Múzeum Budapestről Debrecenbe történő költözéséről január végén beszélt Palkovics László miniszter, ő akkor azt mondta, az az év végéig levezényelhető. Azt is hozzátette, a múzeum kétszáz éve vár önálló épületre, Debrecenben pedig olyan léptékű fejlesztést tervez a kormány, amivel a múzeum új intézménnyé alakulhat. És egyébként is, más országokban sincs minden múzeum a fővárosban.

A teljes muzeológus és természettudósi szakma szerint súlyos károkat okozna a múzeum Debrecenbe költözése, ami ellen a Magyar Tudományos Akadémia és Karácsony Gergely főpolgármester is tiltakozott.

az eredeti hír itt elérhető