Elhallgatta, hogy ittas vezetés miatt vonták be a jogosítványát

2020.02.12

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki a külföldön ittas vezetés miatt bevont jogosítványa helyett az okmányirodán újat igényelt.

A vádlott 2017 februárjában tehergépjárművezetőként Magyarország és Görögország között végzett szállítmányozást.

2017 februárjában Görögországból Magyarország irányába tartott, amikor a görög rendőrség ittas vezetés miatt eljárást indított vele szemben, melynek keretében bevonták a Magyarországon kiállított vezetői engedélyét.

A vádlott ezután, 2017. március elején megjelent az illetékes okmányirodán, ahol bejelentette, hogy elvesztette a vezetői engedélyét és új okmány kiállítását kérte. A férfi ezáltal valótlan tartalmú nyilatkozatot tett és közreműködött abban, hogy a hatóság valótlan tényt foglaljon közokiratba.

A vádlott valótlan nyilatkozata alapján az illetékes minisztérium kiállította, majd megküldte számára az új vezetői engedélyt. Később azonban a görög hatóságok megküldték a magyar szerveknek a férfi bevont okmányát, így a hatóság hivatalból büntető feljelentést tett.

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség a tettét beismerő vádlott ellen közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a Berettyóújfalui Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban az ügyészség arra tett indítványt, hogy a járásbíróság az iratok tartalma alapján, tárgyalás lefolytatás nélkül a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki és a nyomozás során lefoglalt, újonnan kiállított jogosítványt kobozza el.

az eredeti hír itt elérhető