Ezért kell átépíteni az Egyetem téri körforgalmat – itt a lista a további tervekről

2018.04.25

Egy újabb nagy csomópont átépítése indult meg a mai napon – erről tartott sajtótájékoztatót Papp László polgármester és Fodor Levente, a városrész önkormányzati képviselője.

Az Egyetem téri körforgalom jelenlegi formájában nem képes a reggeli és a délutáni csúcsban levezetni a forgalmat. A probléma megszüntetése érdekében át kell alakítani a csomópontot a következő módon:

  • Az Egyetem téri körforgalom meglévő 8 méteres egysávos körgyűrűjét az átalakítást követően két 4 méter széles forgalmi sávban lehet használni.
  • A Nagyerdei körút irányából két forgalmi sávon keresztül lehet behajtani a körforgalomba.
  • A körforgalomból történő kihajtásra mind a Nagyerdei körút, mind pedig a Bolyai utca irányába két-két sávon lesz lehetőség, míg az Egyetem sugárút felé továbbra is egy sávon.
  • A DE Zeneművészeti Kar előtti gyalogátkelőt megszüntetik annak érdekében, hogy a Nagyerdei körút felől érkező autósokat ne torlasszák fel az ott átkelő gyalogosok.
  • A körforgalomba történő könnyebb behajtás érdekében a Simonyi út irányából új, önálló balra kanyarodó forgalmi sáv kerül kialakításra a Nagyerdei körút érintett szakaszán, illetve egy gyorsítósáv épül az Egyetem térről a Klinikák irányába kikanyarodók részére. Az átalakítás után így a Nagyerdei körúton a Klinikák irányába közlekedők külön forgalmi sávban tudnak haladni, a balra kanyarodók nem tartják fel a forgalmat.

24_egyetem_ter
A fenti átalakításokat követően várhatóan mérséklődni fog a reggeli és délutáni csúcsidőben jelenleg tapasztalható torlódás.

A munkák elvégzésére a vállalkozónak 6 hónap áll rendelkezésére. A beruházás bruttó 89,5 millió forintba kerül.

A kivitelező a Nagyerdei körúton kezdte meg a munkát, ott forgalomkorlátozásra (sebességkorlátozásra, útszűkületre) kell számítani.

A TOP-6.4.1-15-DE1-2016-00004 Északi városrész forgalom szervezésének és kerékpárút építése tárgyú projekt keretein belül épül át az Egyetem tér – Nagyerdei körút csomópontjában található háromágú körforgalom.

TOVÁBBI CSOMÓPONTOK

Pallagi út – Nagyerdei körút: körforgalom épül, amely képes kezelni a Pallag, illetve a körút felől érkező forgalmat. A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás folyamatban van. 2018 májusában köthet az önkormányzat szerződést a kivitelezővel, a nyertes vállalkozónak munka elvégzésére 11 hónap áll rendelkezésére.

Létai út – Vámospércsi út kereszteződése: a csomópontban egy új forgalmi sáv épül annak érdekében, hogy a Szabadságtelepről két sávon tudjanak kihajtani a Vámospércsi útra. Az építési engedélyt az önkormányzat megkapta. A kiviteli tervek június elejére készülnek el, amely után indul a kivitelezői közbeszerzési eljárás. Terveink szerint 2018-ban átépíthető a csomópont.

Szoboszlói út – István út kereszteződés: az átalakítás után az István útról balra, a Szoboszlói út városból kivezető szakaszára is rá lehet fordulni. Emellett megerősítik és kibővítik a Szoboszlói út városba bevezető szakaszán a jobbra, az István útra kanyarodó sávot. Április közepén írta ki az önkormányzat a kivitelezői közbeszerzési pályázatot, június közepén köthető meg a szerződés a nyertessel, amely cégnek 5 hónapja lesz az átalakításra, tehát még ebben az évben elkészülhet a csomópont.

Bartók Béla úti jobbra kanyarodó sáv: a fejlesztés után a kórház felől a Pesti utcára kanyarodóknak egy új sáv létesül. A kivitelezési eljárás folyamatban van, a nyári időszakban kezdődhet a munka, amely ebben az évben be is fejeződik.

Fotó: Miskolczi János

az eredeti hír itt elérhető