Megtagadták a koronavírus-tesztet egy Kínából hazaérkező magyar nőtől

2020.02.08

Egészen abszurd esetet osztott meg közösségi oldalán Éva, aki már Kínában rosszul érezte magát, de Magyarországon mégsem végezték el rajta a tesztet, hiába kérte.

A nő Facebook-bejegyzésében arról számolt be, hogy férjével az elmúlt időszakban Kínában dolgozott, év elején pedig Malajziában pihentek, ahová tömegesen utaztak a kínai turisták is. A rossz híreket hallva a házaspár visszautazott Kínába. Bíztak abban, hogy a kisváros, ahol élnek, a vírustól elzárt terület. De a települést piros kordonnal vették körbe a hatóságok. Miután megtudták, hogy a hideg időjárás ellenére biztonsági okokból kikapcsolták a fűtést az egész városban, úgy döntöttek, visszajönnek Magyarországra. Ferihegyen a hőmérőzés után probléma nélkül beléphettek az országba.

Éva már Kínában rosszul érezte magát, és itthon szerette volna kivizsgáltatni magát. Fájt a torka és köhögött, ezért felhívta a Szent László Kórház információs vonalát azzal, hogy mivel Kínában járt, szeretne csináltatni biztonsági okokból. Azt mondták neki, ha nincs tünet, nem tudják kimutatni a vírust, így nincs értelme bemenni. A torokfájással háziorvoshoz küldték, aki azonnal beutalta a kórházba, ám

kérése ellenére a járványüggyel foglalkozó kórházban nem vették le a garatkenetet, hogy a fertőzöttséget teszteljék.

Az orvos annyit közölt vele, hogy ebben a kérdésben ő nem dönthet, a Belügyminisztérium utasítására ugyanis csak a Vuhanból érkezőktől vehetik le a mintát. ” Elmondta, hogy a Belügyminisztérium illetékes az ügyben, ott van a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős csapat, ők hozzák a döntéseket. A minta egy központi laborba megy, ott értékelik, sehol máshol az országban nincs erre lehetőség” – írta a nő a posztban. Arra sem volt lehetőség, hogy kifizesse a vizsgálatot, és úgy végezzék el.

Éva azóta önkéntes karanténba vonult és jobban is érzi magát.

A 24.hu megkérdezte, a Belügyminisztériumot, hogy pontosan kik kerülhetnek bele a mintavételbe, és ki határozza meg, hogy ki lehet a vizsgálat alanya. Egyelőre nem érkezett válasz.

az eredeti hír itt elérhető