Eredményes közvetítői eljárás a segédmotoros kerékpárossal ütköző járművezető ügyében

2020.02.05

A Balassagyarmati Járási Ügyészség által elrendelt közvetítői eljárás elérte célját, a közúti baleset gondatlan okozásának vétségét elkövető férfi ugyanis megállapodott a sértettekkel, így elkerülte a bírósági felelősségre vonást.

A büntetőeljárási törvény alapján a bűnügyekben eljáró hatóságoknak különös hangsúlyt fektetnek a sértettek jogainak érvényesítésére. Nógrád megye ügyészi szervei ezt folyamatosan figyelemmel kísérik, így a Balassagyarmati Járási Ügyészség a közelmúltban egy közúti baleset gondatlan okozása miatt indult ügyben rendelte el a közvetítői eljárást.

Az eljárás adatai szerint a huszonnyolc éves gyanúsított 2019. május 12-én, délután, Balassagyarmat lakott területén, személygépkocsiját vezetve parkolóhelyet keresett, és nem észlelte, hogy a Hunyadi út és a Baltik Frigyes út útkereszteződésében, az „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblával védett úton neki balról érkezik a hatvanhat éves, segédmotoros kerékpárral közlekedő sértett. A gyanúsított behajtott az útkereszteződésbe anélkül, hogy elsőbbséget adott volna és a sértettnek már fékezésre sem volt lehetősége. A járművek így összeütköztek, a sértett pedig az úttestre esett és csonttöréses sérüléseket szenvedett, a járművek megrongálódtak.

A baleset oka az volt, hogy a gyanúsított az útkereszteződésben figyelmetlensége miatt nem adott elsőbbséget a védett úton haladó segédmotoros kerékpáros részére, cselekménye így közúti baleset gondatlan okozása vétségének a megállapítására volt alkalmas.

A nyomozás során a gyanúsított a cselekmény elkövetését beismerte, és kérte az ügyben közvetítői eljárás lefolytatását, amihez a sértett is hozzájárult. A mediációt – ami egy konfliktuskezelő eljárás, aminek az a célja, hogy a sértett és az elkövető között , független közvetítő bevonásával, a konfliktus rendezésének megoldását tartalmazó, a bűncselekmény következményeinek jóvátételét és a gyanúsított jövőbeni jogkövető magatartását elősegítő írásbeli megállapodás jöjjön létre – a Balassagyarmati Járási Ügyészség elrendelte.

A független közvetítő – a Nógrád Megyei Kormányhivatal pártfogó felügyelője – a közvetítést eredményesen fejezte be, létrejött a felek sikeres írásbeli megállapodása, mely szerint a gyanúsított megbánta tettét és sajnálatát fejezte ki, továbbá anyagi jóvátételt fizetett a sértettnek, aki elfogadta a bocsánatkérést és kijelentette, hogy az ügy büntetőjogi részét lezártnak tekinti.

A megállapodást a mediátor megküldte az ügyészségnek, amely a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvá tevő gyanúsítottal szemben az eljárást megszüntette. Így a sértettnek nem kellett részt vennie tanúként a bírósági tárgyaláson, továbbá erkölcsi és anyagi jóvátételben részesült; a gyanúsított elkerülte a bírósági felelősségre vonást; a közvetítés ezen túlmenően az illetékes Balassagyarmati Járásbíróság tehermentesítését is szolgálta, mert a bíróságnak nem kellett lefolytatnia a büntetőeljárást.

 

ugyeszseg.hu

az eredeti hír itt elérhető