Államtitkár: büszkék vagyunk, hogy a Puskás Aréna száz százalékban magyar

2020.02.04

Fürjes Balázs államtitkár a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) budapesti, 83. kongresszusán kedden a Puskás Arénában azt mondta, büszke arra, hogy a létesítmény száz százalékban magyar részvétellel épült fel.

A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár több fő elvet is felsorolt, amire az építésnél figyeltek: ezek egyike volt, hogy teljesen magyar legyen az aréna.

“Nagyon büszkék vagyunk, hogy a tervezéstől a kivitelezésig mindent hazai cégekre tudtunk bízni”

– fogalmazott az államtitkár, aki szerint a múlt figyelembe vételével szerették volna a világ legjobb stadionját felépíteni, ami a labdarúgó-események mellett konferenciáknak, koncerteknek is otthon ad majd, ráadásul mindezt úgy, hogy “átlagos áron” építették.

Orbán Viktor focis videóval kápráztatta el híveit – íme élete fő műve, a Puskás Aréna

A gálavacsorán beszédet mondott Martin Kallen, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) eseményszervező részlegének ügyvezetője is. Kiemelte, a Puskás Aréna nagyszerű létesítmény, rekordgyorsaságú felépítéséhez pedig gratulált az államtitkárnak.

“Még 105 nap van a kontinensbajnokság kezdetéig, amely egész Európát megmozgatja majd” – utalt arra, hogy idén 12 város, közte Budapest adhat majd otthont a labdarúgó Eb-nek. Hozzátette, a torna döntőjét reményeik szerint közel 300 millióan nézik majd a televízióban világszerte.

A kedd esti eseményen több jelenlegi és egykori klasszis sportoló is részt vett, így többek között Király Gábort, Kamuti Jenőt, Gera Zoltánt, Gyurta Dánielt és Babos Tímeát is megtapsolták a jelenlévők.

Ki járt jól a stadion építésével?

A Puskás Aréna nettó 150 milliárd forintba került, alapterülete 208 010 négyzetméter, amelyből a beépített alapterület 60 703 négyzetméter. Legmagasabb pontja 50,7 méter magasra nyúlik az ég felé, legnagyobb szélessége 261,3, legnagyobb hosszúsága pedig 316,5 méter. Küzdőtere köré nem építettek futópályát, a teljes területe 11 150 négyzetméter, futballpálya mérete 105×68 méter. Lelátója nem fűthető, a tető pedig nem borítja be az egész arénát, így az alsó karéjban ülőknek ki kell állniuk az időjárás viszontagságait.

Az arénát az egy éve Mészáros Lőrinchez került ZÁÉV Zrt. építette, a tendert 2017-ben nyerte el a Magyar Építő Zrt.-vel konzorciumban.

A Magyar Hang mutatott rá, hogy a ZÁÉV 71,9 milliárd forintos árbevételt ért el csak a 2018-as esztendőben. Az állami megrendelésekben bővelkedő építőipari óráscég tavalyelőtt 35 milliárdot zsebelt be, vagyis bevétele több mint a duplájára nőtt éves viszonylatban.

Az Új Puskás Stadion felépítése pedig – a Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. korábbi közleménye szerint – ­nettó 150 milliárd forintba került. A tájékoztatóban az állt, hogy a nyertes konzorcium ajánlata tartalmazza az építés költségét, a három hónapon keresztül történő üzemeltetést és a nyitórendezvény költségeit.

az eredeti hír itt elérhető