Földmutyikról tálalt ki a berettyóújfalui juhász, ellenőrzéseket kapott a nyakába

2020.01.30

Idén már kétszer is ellenőrizte a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őre azt a juhászt, aki nemrég az Euronews csatornának elmondta a véleményét a földbérleti szerződéseknél tapasztalt visszásságokról – számolt be az Átlátszó.

Mavranyi Zsigmond egész pontosan arról beszélt, hogy a nagyszabású földárverések óta nem a helyi gazdálkodók, hanem a jó politikai kapcsolatokkal bíró, sokszor a mezőgazdasággal még csak köszönőviszonyban sem lévő tehetős emberek jártak jól az állami termőföldek újraosztásával.

A riport megjelenése után jött a baj, Mavranyi elmondása szerint nem vette észre, hogy a zúzmara miatt leszakadt a villanypásztor, és 25 liba kiszabadult a legelőre. A helyszínre érkező természetvédelmi őr bement a tanyájukra és közölte a gazdával: feljelenti őt a Nemzeti Parknál, mert libákat tart. Az ellenőr azt is közölte a juhásszal, hogy lehet ugyan, hogy csak figyelmeztetést kap, de felhívta a figyelmét arra is, hogy volt már olyan eset is, amikor milliós bírságot szabtak ki valakire ilyesmiért.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a nemzeti park ellenőriztette a sajtóban többször is nyilatkozó gazdát: a libás eset előtt három disznó miatt telefonált a természetvédelmi őr Mavranyinak, kérdőre vonva, hogy miért engedi azokat szabályellenesen a legelőre. A gazda szerint véletlenül szöktek ki az állatok,  amikor a birkák szállítása idejére a disznókat körbekerítő bálákat elmozdították.

A gazda nem érti, hogy ha rajta ilyen alaposan számonkérik a szabályok betartását, miért nem ellenőrzi azokat, akik sokkal durvább szabálysértéseket követnek el.

A Hortobágyi Nemzeti Park mindeddig nem válaszolt az oknyomozó portál kérdéseire.

az eredeti hír itt elérhető