Hajdúszoboszlói munkabaleset: fizetett a targoncás az ujjpercét elvesztő kollégájának

2020.01.21

A Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség eredményes közvetítői eljárás után megszüntette a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult büntetőeljárást.

A targoncavezetői engedéllyel rendelkező gyanúsított egy hajdúszoboszlói cégnél dolgozott raktárosként. Munkája során, 2019. június 11. napján 13:00 óra körül a raktárhelyiségben az egyik targoncát vezette. Közben szabálytalanul úgy emelte fel munkatársát a munkagéppel, hogy az emelővillára egy raklapot helyeztek, erre állt fel a sértett. Miután a férfit a gyanúsított a magasba emelte, a raklapot kissé megdöntötte. A sértett viszont az emelő felső sarkába kapaszkodott, így keze beszorult az emelő és a tetőszerkezeti vas közé.

Az erőbehatás olyan nagy volt, hogy a bal kéz gyűrűsujja körömpercének végét amputálni kellett. A targoncát vezető gyanúsított a cselekményével maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségét követte el.

Mivel a törvényi feltételek fennálltak, a Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség az eljárást hat hónap időtartamra felfüggesztette és az ügyet közvetítői eljárásra utalta. A lefolytatott közvetítői eljáráson a gyanúsított és a sértett között megállapodás született. A terhelt sajnálatát fejezte ki, bocsánatot kért, továbbá anyagi jóvátételt teljesített. Mivel a felek között egyéb igény nem merült fel, így a közvetítői eljárás 2019 decemberében eredménnyel lezárult.

A Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség a gyanúsított tevékeny megbánására figyelemmel, büntethetőséget megszüntető ok miatt az eljárást megszüntette.

az eredeti hír itt elérhető