Aranysakál ölt meg egy hajtókutyát a dorozsmai szilveszteri vadászaton, összekaptak a vadászok és az állatvédők

2019.12.29

Elpusztult a Szikra névre hallgató rövidszőrű magyar vizsla, miután egy sarokba szorított aranysakál rátámadt a hagyományos dorozsmai szilveszteri vadászaton.

A Nimród magazin azt írja, Hosszúháti területrészén történt a baleset 2019. december 28-án. A nádasokkal, cserjés, bozótos részekkel tarkított terepen ifjabb Petrov András kutyája, Szikra, a rövidszőrű magyar vizsla szuka egy árokból lépett fel.

A félméteres fűben azonban egy sakál lapult, aki a lendületben, ugrás közben torkon ragadta a mindenki által nagyra becsült, kiváló munkaképességű kutyát.

A vadászlap szerint a sakál “kíméletlen ragadozó”, mert a rókával ellentétben nem a menekülést választotta, hanem rátámadt a kutyára. A hajtó ebet “szelíd, barátságos kutya”-ként jellemzi a beszámoló, a család kedvence volt.

A Facebook-poszt alatti kommenteknél nagy vita alakult ki, hogy kell-e bármilyen vadállatot ilyen jelzőkkel illetni, hiszen az csak az életét védte. Mások azzal érvelnek, hogy jobb lenne minden veszélyes vadat (medve, farkas, hiúz) kiirtani az erdeinkből. Azt is megemlítette valaki, hogy

a magyar vizsla hungarikum, és egyáltalán mit keres hazánkban az aranysakál?

Sakál ölt meg egy vizslát DorozsmánHagyományos szilveszteri vadászatát a Dorozsmai Vadásztársaság a Hosszúháti…

Közzétette: NIMRÓD Vadászújság – 2019. december 28., szombat

Az aranysakál egyébként őshonos állatfajunk, az utóbbi évtizedekben kezdett visszatérni hazánkba. Mérete egy közepes kutyáéhoz hasonló, a róka és a farkas közötti helyet foglalja el a táplálékláncban. Magyarországon a 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet 58. § bekezdése alapján egyéni és társas vadászatok során, sörétes és golyós fegyverrel is egész évben vadászható dúvad.

az eredeti hír itt elérhető