Megérkezett Debrecenbe a betlehemi láng

2019.12.18

A 43. számú Főnix cserkészcsapat csapatkapitánya, Turányi Szilárd hozta el idén december 18-án a debreceni Csonka Templomba a betlehemi lángot.
A hagyományoknak megfelelően, a debreceni advent programsorozatánál már megtapasztalt összefogás szellemében a békelángot a templomban megrendezett ünnepi esemény résztvevői, köztük a debreceni egyházi felekezetek képviselői személyesen vitték tovább a közösségeikbe.

Turányi Szilárd cserkész csapatkapitány elmondta, hogy a láng Európába szállításának kezdeményezése 1986-ban Ausztriából indult el. Azóta az osztrák cserkészszövetség (PPÖ) minden évben repülőgéppel hozza el Bécsbe a betlehemi bazilika örökmécseséről meggyújtott lángot.

A környező országok cserkészei egy ökumenikus istentiszteletet követően viszik tovább Isten ajándékát. A békelángot a magyar cserkészszövetség szállítja Bécsből Dunavarsányba. A 43. Főnix cserkészcsapat 2003 óta hozza el a Szent Lángot Nyíregyháza érintésével Debrecenbe egy speciális mécsesben.

Az ünnepi eseményen Szakács György a Debrecen Kistemplomi-Ispotályi Református Egyházközség lelkésze, Dr. Krakomperger Zoltán a debreceni római katolikus Szent Anna Főplébánia plébánosa, Kapin István az Attila téri görögkatolikus egyházközség parókusa, Koós Anikó a Debreceni Evangélikus Gyülekezet nevében, Fodor István presbiter a Debreceni Baptista gyülekezet nevében és Sipos Barnabás a Debreceni Szent Háromság magyar ortodox egyházközség parochusa egy-egy adventi gondolattal köszöntötte a résztvevőket.

Bódor Edit, a debreceni advent főszervezője az ünnepi esemény zárásaként elmondta, hogy nagy öröm megtapasztalni, hogy mennyien fognak össze azért, hogy az advent békés, szeretetteljes várakozásban teljen.

Hozzátette, hogy december 22-én, vasárnap 17 órakor a város főterén, az adventi koszorú negyedik gyertyájának meggyújtásakor Puskás István alpolgármester köszöntőjét, Kálmán József római katolikus plébános és Kapin István görögkatolikus parókus adventi gondolatai követik.

Közreműködnek az ORT-IKI Báb- és Utcaszínház gólyalábasai, a Kuckó Művésztanya jelmezesei, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes táncosai és a Lautitia Kóruscsalád tagjai. Újhelyi Kinga, a Csokonai Színház művészei produkcióját Dr. Csókay András idegsebész tanúságtétele zárja.

A kulturális szakember kiemelte, hogy a műsor végén mindenkit megajándékoznak a betlehemi lángról gyújtott kis mécsessel annak érdekében, minél több debreceni család otthonába jusson el Isten szeretetének és békéjének üzenete.

az eredeti hír itt elérhető