Börtönbüntetésre ítélte a bíróság a török embercsempészt

2019.12.12

A Debreceni Járásbíróság 2019. december 11-én bíróság elé állításos eljárásban hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki négy szír állampolgárt akart Németországba szállítani.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettének kísérletében, ezért őt 1 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélte, 2 év 8 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől, valamint 4 évre kiutasította Magyarország területéről.

Az ítéleti tényállás szerint Nyírábrány térségében 2019 november végén négy szír férfi gyalog, úti okmányok nélkül, illegálisan lépte át a magyar-román határt, majd Vámospércsen várakoztak. A férfiak ezután segítséget kértek a Németországban élő rokonaiktól, akik megígérték, hogy gépjárművet és sofőrt küldenek értük. A Németországban tartózkodási engedéllyel rendelkező török vádlott 2019. november 27-én személygépkocsival üzleti úton járt Magyarországon, amikor a testvére telefonon felhívta és megkérte arra, hogy vegye fel az autójába az illegálisan Magyarország területén tartózkodó négy szír férfit és szállítsa őket Németországba. A török férfi aznap dél körül érkezett Vámospércsre, ahol a négy férfit fel akarta venni járművébe.

A migránsokat a rendőrök azonban órákkal azelőtt elfogták, majd idegenrendészeti eljárás keretében kitoloncolták Romániába. A megbeszélt helyszínen várakozó vádlottat a rendőrök intézkedés alá vonták, őrizetbe vették, majd a Debreceni Járásbíróság 2019. november 29-én elrendelte a letartóztatását.

A bíróság döntése nem jogerős. Azt az ügyész tudomásul vette, azonban a vádlott és védője enyhítésért fellebbeztek, így az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik. Végzésében a bíróság szabadlábra helyezte a vádlottat.

az eredeti hír itt elérhető