Még szélesebb körű lesz az online ügyintézés a Debreceni Törvényszéken

2019.12.10

A Debreceni Törvényszéken 2019. december 6-ával befejeződött az a képzéssorozat, amelyen a munkatársak testközelből megismerhették a Digitális Bíróság legújabb informatikai fejlesztéseit. Kijelenthető, hogy a bíróság néhány év alatt hatalmas technikai fejlődésen ment keresztül. Az új elektronikus ügyintézési szolgáltatásokkal tértől és időtől független, költséghatékonyabb és gyorsabb ügyintézés valósulhat meg. Komoly változás a Via Video rendszer bevezetése, amely nagy népszerűségnek örvend, hisz például egy tanú megspórolhatja a hosszú, fáradtságos utazást, de a beszédfelismerő rendszer alkalmazása is hasznos a mindennapokban.

Az oktatáson, amely „A bírósági igazgatás további elektronizálása (Digitális Bíróság)” tárgyú, KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2017-00052. számú projekt keretében valósult meg, a törvényszék munkatársai a Digitális Bíróság Projekt főbb elemeivel részletesen is megismerkedhettek, úgymint az Ítélkezést Támogató Rendszer (ÍTR) és az Ügyfél Iratbetekintő Rendszer (ÜIR) legfontosabb funkcióival, továbbá a Lajstromirodai Iratbetekintő Rendszerrel (LIR). A fejlesztések legnagyobb újítása ugyanis nem csak a bírósági dolgozók munkáját érinti, hanem a társszervek és az ügyfelek mindennapjait is. Ők az interneten keresztül, egy külön felületen tekinthetnek majd be az úgynevezett E-aktába. Ezzel lehetővé válik, hogy akár otthonról is elérhetők legyenek a bírósági ügyekben keletkezett iratok vagy kereshetővé váljanak a közzétett anonimizált határozatok. Arra is lehetőség nyílik majd a rendszeren keresztül, hogy a konkrét ügyben az eljárás várható időtartamával kalkuláljon az ügyfél, ezzel is kiszámíthatóbbá téve az ügyek intézését.

Kiemelt stratégiai cél, hogy a bírósághoz való hozzáférés egyszerűbb legyen, az elektronikus ügyintézés ügyfélbarát módon történjen, az elektronikus kapcsolattartás pedig akadálymentes legyen.

az eredeti hír itt elérhető