Fénysorompó tört a motoros, felelnie kellett a bíróságon

2019.11.27

A Debreceni Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki Hajdúböszörményben egy vasúti átjáróban későn észlelte a leengedett csapórudat és annak nekiütközött.

A vádlott 2019. július 11-én, reggel 7:30 perc körüli időben segédmotoros kerékpárral közlekedett Hajdúböszörményben, majd haladása során az utcát keresztező vasúti átjáróhoz közeledett.

A vádlott keleti irányba haladt, ezért a felkelő nap fénye nehezítette a közlekedési környezet megfelelő észlelését. A vádlott részben emiatt, részben nagyfokú figyelmetlensége miatt késedelmesen észlelte a vasúti átjárót biztosító fénysorompó villogó piros jelzését és azt, hogy a félsorompó csapórúdja leengedett, vízszintes állapotban volt, ezért a hirtelen alkalmazott fékezés ellenére jelentős sebességgel nekiütközött a csapórúdnak, ami letört. A vádlott az ütközés következtében az úttest bal oldalára esett.

A vádlott magatartásának következtében személyi sérülés nem történt, azonban KERSZ szabályszegő magatartásával veszélyeztette a vasúti közlekedés biztonságát.

A Debreceni Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlott ellen közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat a Hajdúböszörményi Járásbíróságon. A járási ügyészség a büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság az iratok tartalma alapján, tárgyalás lefolytatása nélkül a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki.

az eredeti hír itt elérhető