Környezetkárosítás miatt indult eljárás Mészáros erőműve ügyében, a helyi rendőrség lepasszolta az ügyet

2019.11.22

Környezetkárosítás miatt indult rendőrségi eljárás a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén kialakult gázképződés ügyében – jelentette be a Heves megyei rendőrfőkapitány pénteken Markazon.

Czinege László a cég és az érintett hatóságok által a térség településvezetőinek szervezett tájékoztatón elmondta: az ügyről megjelent sajtóinformációkra alapozva szerdán és csütörtökön két hasonló tartalmú, környezetkárosítás miatt tett feljelentés érkezett a rendőrségre. Jelezte:

az elfogultság látszatát is elkerülendő, kérelmére a vizsgálatot a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja le.

Az eseményen Hampó Norbert, az erőmű biztonsági vezetője hangsúlyozta:

a térségben élők, valamint a társaság és a környező ipari park dolgozóinak biztonsága nincs veszélyben. Szakértők bevonásával jelenleg is vizsgálják a gázképződés kialakulásának okait, és tart a probléma felszámolása

– tette hozzá.

Azt mondta: a Mátrai Erőmű Zrt. az ügyben mindvégig maximális gondossággal járt és jár el. A gázkoncentráció műszeresen is mérhető emelkedése kizárólag az erőmű területén található Őzse-völgyi víztározóból táplált, zárt pótvízmedencetérben volt tapasztalható. A területen először nitrogén-monoxid, majd kénhidrogén jelenlétét mutatták ki. Ezt követően elrendelték a terület lezárását, és szellőztetéssel rövid időn belül sikerült a gázkoncentrációt a medencetérben és a szivattyúházban is normalizálni.

Ezzel párhuzamosan az erőmű a dolgozóit, majd a környező települések lakosait is tájékoztatta a kialakult helyzetről – közölte a biztonsági vezető. Hangsúlyozta: a probléma megoldásába ugyancsak bevont hatóságok szakvéleménye alapján a térségben élők sem az észlelés napján, sem azóta nem voltak veszélyben. A katasztrófavédelem és az erőmű műszeres vizsgálatai az említett helyszíneken kívül sehol nem mutattak ki mérhető gázkoncentrációt, csupán a víztározóból származó szaghatás volt érzékelhető – jegyezte meg.

Ennek alapján az erőmű vezetése visszautasítja és cáfolja a vállalat mulasztását sugalmazó, illetve “rémhírkeltő, ugyanakkor bizonyítékokkal alá nem támasztott sajtóhíreket”

– mondta.

Hampó Norbert arra is kitért: tart az Őzse-völgyi víztározó leeresztése. Az ott kialakult bomlási folyamatok elemzése után elvégzik a meder kotrását és csak a helyreállítást követően használják újra a létesítményt.
Pógyor Zsuzsanna, a társaság egészségügyi szolgálatvezetője újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a dolgozók közül a magas gázkoncentrációhoz köthetően mintegy húsz ember fordult hozzájuk szem- és torokirritációval, ám mindannyian keresőképesek, tüneteik 2-3 napon belül elmúltak.

Plachi Péter, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője a tájékoztatón arról beszélt: a katasztrófavédelem az Őzse-völgyi tározóval és a Bene-patakkal kapcsolatban történt lakossági bejelentés óta folyamatosan végzett és jelenleg is végez méréseket mobillaborok segítségével az erőmű területén és annak környezetében. A bejelentést követően kizárólag az erőmű területén mutatták ki kénhidrogén és foszforhidrogén jelenlétét, ám azóta ez a gázterhelés is megszűnt – mondta.

A Heves megyei katasztrófavédelem 10 napja közölte az MTI-vel, hogy kén- és foszfortartalmú gáz képződött a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén, hangsúlyozva: a gáz emberre nem veszélyes.

Az erőművet még Mészáros Lőrinc birtokolja, de hamarosan eladja a magyar államnak. A HVG megpróbálta összefoglalni a kacifántos tulajdoni viszonyokat:

A Mátrai Erőmű Zrt. 26 százaléka az MVM-é, aminek ugye most Mészárosék el akarják adni a 73 százalékos részesedésüket. Ez közvetlenül a Mátra Energy Zrt. kezében van, a Mátra Energy tulajdonosa pedig egy Status Power Invest nevű kft. Ennek többségi tulajdonosa Mészáros Lőrinc tőzsdei holdingja, az Opus Global, amely saját beszámolójában 40 százalékos közvetett tulajdonrésszel tartja nyilván az erőművet. A Status Power Invest kisebbségi tulajdonosa még a Duna Aszfalt, a Mészáros Lőrinccel jó kapcsolatot ápoló Szíjj László építőipari cége. Szintén kisebbségi tulajdonos egy Status Energy nevű magántőkealap, amit a Status Capital Zrt. tőkealap-kezelő kezel. Ennek többségi tulajdonosa személyesen és közvetlenül Mészáros Lőrinc, kisebbségi tulajdonosa pedig Mészáros Opus Nyrt.-je.

az eredeti hír itt elérhető