Bizottsági vélemények az euróövezeti tagállamok költségvetési terveiről és további ajánlások Magyarország és Románia számára

2019.11.22

Az Európai Bizottság a mai napon közzétette az euróövezeti tagállamok 2020. évi költségvetésiterv-javaslatairól szóló véleményét, ajánlásokat fogalmazott meg a Stabilitási és Növekedési Paktum keretében, és elfogadta a Görögországra vonatkozó negyedik megerősített felügyeleti jelentést.

Idén július óta egyetlen euróövezeti tagállam sem áll túlzottdeficit-eljárás alatt, ami 2002 óta most fordul elő először. A Bizottság megállapította, hogy egyetlen 2020-ra vonatkozó költségvetésiterv-javaslat sem utal arra, hogy valamely euróövezeti ország különösen súlyos mértékben ne felelne meg a Stabilitási és Növekedési Paktum követelményeinek. A Bizottság felszólítja a magas adósságállománnyal rendelkező tagállamokat, hogy folytassanak prudens költségvetési politikát, a költségvetési mozgástérrel rendelkező tagállamokat pedig arra ösztönzi, hogy növeljék beruházásaikat.

A Bizottság Magyarország és Románia számára ajánlásokat adott ki a jelentős eltérési eljárás keretében. Ennek az eszköznek a segítségével figyelmeztetést lehet küldeni azoknak a tagállamoknak, melyek jelentős mértékben eltérnek a Stabilitási és Növekedési Paktum prevenciós ágának követelményeitől. Az eljárás további célja, hogy segítsen az érintett tagállamoknak visszaállítani vagy megközelíteni azt a költségvetési helyzetet, amelyben akkor lennének, ha az eltérés nem következett volna be.

Magyarország vonatkozásában a Bizottság azt állapította meg, hogy az eljárás keretében 2019. júniusban kiadott tanácsi ajánlás nyomán nem történtek eredményes intézkedések. A Bizottság ezért javasolja, hogy a Tanács hozzon határozatot az eredményes intézkedések elmulasztásáról, valamint fogadjon el egy Magyarországnak címzett módosított ajánlást, azt szorgalmazva, hogy az ország hozzon intézkedéseket 2020-ban a középtávú költségvetési célhoz vezető kiigazítási pályától való jelentős eltérés korrekciója érdekében. Az ajánlástervezet elsődleges célja, hogy Magyarország hajtsa végre az ahhoz szükséges intézkedéseket, hogy a nettó elsődleges államháztartási kiadások nominális növekedése 2020-ban ne haladja meg a 4,7%-ot, ami a GDP 0,75%-át kitevő éves strukturális kiigazításnak felel meg.

az eredeti hír itt elérhető