A hajdú-bihari fideszes képviselők is leszavazták, hogy állami segítséget kaphassanak a Zentéhez hasonló betegségben szenvedő gyerekek

2019.11.19

A kormánypárti többség kedden leszavazta, hogy a parlament megtárgyalja azt a javaslatot, amely egy alapot hozna létre a ritka betegségben szenvedők, így az SMA-s gyerekek megsegítésére is – írja a Mérce.

A jobbikos Rig Lajos neve alatt futó előterjesztés felidézi, az elmúlt pár hétben példátlan összefogás vette kezdetét annak érdekében, hogy több beteg, különösen SMA-beteg kisgyermek gyógykezelésének a költségei összegyűlhessenek.

Mivel az SMA-betegek gyógykezelésének állami támogatására irányuló korábbi indítványom nem kapta meg az Országgyűlés támogatását, más eszközhöz kell nyúlni, amely a lakossági adakozás volumenét tekintve e betegeknek hatalmas segítség lehet

– írja a képviselő.

A tervezetet múlt héten az Országgyűlés Népjóléti bizottságában a fideszesek tartózkodásával már egyszer leszavazták, most pedig ismét a fideszes és KDNP-s nemek segítségével elvetették. Az ellenzék és a függetlenek egy DK-s kivételével megszavazták volna az indítványt.

A szavazás eredménye:

61 igen,
106 nem és
4 tartózkodás.

Nemmel szavaztak a hajdú-bihari fideszes képviselők is:

Tasó László, Halász János, Bodó Sándor, Pósán László, Vitányi István.

Kormánypártiak, akik igennel szavaztak:

Németh Szilárd, Simon Róbert, Simonka György, Witzmann Mihály (Fidesz), Hollik István, Süli János (KDNP).

Részletes lista a Parlament honlapján.

A hvg.hu rámutat, a javaslatot már év elején is napirendre akarta venni az ellenzék, a kormánypárt akkor is megakadályozta ez.

Az elképzelés lényege, hogy pénzügyi alapot hoznának létre az SMA-sok és ritka betegségben szenvedők támogatására. Az alapba adó egyszázalékok, és egyéb adományok érkeznének vállalkozások és magánszemélyek részéről, a harmadik lábat kormányzati hozzájárulások alkotnák, hasonlóan a vörösiszap-katasztrófa után létrehozott alaphoz.

Az SMA kezelésére SMA kezelése Romániába, Szlovákiában, Ausztriában, Németországban és több más helyen is ingyenes.

Duplájára emelik Áder János fizetését, Halász János így magyarázza a lépést

 

az eredeti hír itt elérhető