Budapesten nyit török iskolát Erdogan

2019.10.18

A 24.hu értesülései szerint a török elnökhöz köthető alapítvány egy ferencvárosi iskolát szerzett meg, bár ott még nem kezdődött meg a tanítás.

A cikk szerint a Recep Tayyip Erdogan török államelnökhöz köthető alapítványnak, a Maarifnak nemrég a fővárosi kormányhivatal  engedélyt adott egy általános iskola és gimnázium megnyitásához, amelyhez tantermeket és eszközöket a Budapesti Gazdasági Szakképző Centrumtól bérel majd a ferencvárosi volt Harsányi János Szakközépiskola és Szakiskola épületében.

“A Maarif Általános Iskola és Gimnázium az Oktatási Hivatal honlapján elérhető adatok szerint az idén szeptember óta aktív státuszú oktatási intézménynek minősül, bár egyelőre nem kezdődött meg a tanítás a IX. kerületbe tervezett intézményben. (…)

Az iskola alapítói okirata szerint idén szeptemberben 80 általános iskolai diák tanítását kezdték volna meg, ám ismeretlen okok miatt mégsem kezdődött el az oktatás, mindenesetre nemrég még álláshirdetésben kerestek tanárokat az idei tanévre. Jövőre viszont már 240 tanulóval számolnak. A dokumentum szerint a 2020/2021-es tanévben: általános iskolai nevelésben 160, gimnáziumi oktatásban 80 diákot kívánnak tanítani”

– olvasható a cikkben.

A lap megkereste az intézmény megbízott vezetőjét, aki csupán annyit árult el, hogy még épül az intézmény, és hogy török eredetű magániskoláról van szó. Az ugyanakkor nem derült ki egyelőre, hogy a vallási oktatás mennyire lesz erős az intézményben, kell-e mecsetet építeni, illetve hogy törökön kívül milyen nációk gyermekei járhatnak majd oda.

“Az iskola fenntartója az idén nyáron alapított Maarif Hungary Nonprofit Kft. lesz, amelynek ügyvezetője egy bizonyos Yasin Parildar nevű 34 éves török férfi, aki a lakcíme szerint Isztambulban él. A cég tulajdonosa a törökországi Maarif Alapítvány. Yasin Parildar szakmai közösségi profilja szerint ennek az alapítványnak a Magyarországért felelős igazgatója 2019 júliusa óta.”

A 24.hu cikkében arra is kitért, hogy bár nincs nyoma annak, hogy mennyire lesz erős a muszlim vallási nevelés a ferencvárosi intézményben, az iskolahálózat több más tagjáról elérhető hírek szerint ott komolyan veszik a vallásoktatást, kötelező órát tartanak belőle (míg a güleni iskolahálózatban a Korán oktatása választható tantárgy volt).

az eredeti hír itt elérhető