A bronzkori kerámiaművességről nyílt kiállítás a Déri Múzeumban

2019.10.16

A CRAFTER – avagy a bronzkori kerámiaművesség felélesztése címmel nyíló nemzetközi tárlat létrejöttét a Kreatív Európa Program keretében megvalósuló CRAFTER (Crafting Europe in the Bronze Age and Today) projektnek köszönheti. Célja, hogy mai kézművesek segítségével élessze újjá a bronzkori Európa kiemelkedő régészeti kultúráinak kerámiaművességét és az azokból nyert inspirációkkal támogassa a modern kézművesség megújulását.

A CRAFTER öt európai ország nyolc intézményének együttműködésével 2018 júliusában jött létre: a Barcelonai Autonóm Egyetem és Mula város önkormányzata (Spanyolország), az EXARC (Hollandia), a Hallei Őstörténeti Múzeum (Németország), a Paraćini Városi Múzeum (Szerbia), a debreceni Déri Múzeum, valamint a budapesti Bölcsészettudományi Kutatóközpont  Régészeti Intézete vesz részt benne.

A közös munka során a spanyol, német, magyar és szerb keramikus mesterek újraalkotják a bronzkori Európa kiemelkedő régészeti kultúráinak (El Argar, Délkelet-Spanyolország; Únětice/Aunjetitz, Közép-Európa; Füzesabony, Kelet-Magyarország; Vatin/Vattina, Dél-Szerbia) legszebb és legjellegzetesebb kerámia edényeit, melyekből 2019 őszén az országok mindegyikében egyszerre nyílik kiállítás. Magyarországon a debreceni Déri Múzeum ad otthont a tárlatnak.

A kerámia készítésének folyamatát a kiállításon hangulatos dokumentumfilm mutatja be, mely mélyebb bepillantást enged az őskori kerámiaművesség technikai fogásaiba.

A tárlat a Déri Múzeum Kávézójában október 15-től  december 31-ig látogatható.

az eredeti hír itt elérhető