Debrecen Hotels

675 ezres bírság a Lánchíd Rádió szolgáltatójának

  2018 Júl 26 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa súlyos jogsértésnek minősítette a Lánchíd Rádió szolgáltatójának azt a gyakorlatát, hogy műsoruk jelentősen eltért a szerződésben rögzített műsorrendtől és közszolgálati kötelezettségeitől, és emiatt 675 ezer forintos bírságot szabott ki.

Az NMHH szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a médiatanács azért szabta ki a bírságot a Lánchíd Rádió (Budapest 100,3 MHz és vételkörzet-bővítései), a Lánchíd Rádió Pécs (Pécs 94,6 MHz és vételkörzet-bővítései), valamint a Lánchíd Rádió Száz pont Kettő (Szeged 100,2 MHz) körzeti, illetve helyi közösségi rádiók szolgáltatójára, mert egy vizsgált májusi műsorhéten a hatósági szerződéseiben vállaltakkal és törvényi kötelezettségével ellentétben kizárólag zenét sugárzott, ami súlyos jogsértésnek minősül.
Egyáltalán nem adott közre semmilyen szöveges tartalmat: híreket, helyi közéleti, a helyi mindennapokat segítő, közszolgálati és kisebbségi műsorokat – olvasható.
A közleményben kitértek arra is, hogy a médiajogi csoportképző feltételek hiányában a Médiatanács nem indít eljárást a Mérték Médiaelemző Műhely bejelentése alapján, amelyben a szervezet a Figyelő című hetilap egyik áprilisi lapszámában “A spekuláns emberei” címmel megjelent írással kapcsolatban kirekesztést tiltó törvényi rendelkezések megsértését kifogásolta.
A kirekesztés, mint médiajogi jogsértés fennállásához ugyanis a cikkben felsorolt embereknek jogi értelemben közösségnek, méghozzá “védett közösségnek” kellene minősülniük, amelyet egy közös – a személyiséget meghatározó – közösségalakító tulajdonság köt össze, és amely a közösségen kívül állóknak is beazonosítható; a puszta felsorolás azonban ehhez nem elegendő – indokolták a döntést.
Hozzátették: a nevesítetteknek egyéni személyiségvédelmi eszközökkel, bírósági úton, polgári peres eljárás keretében van arra módjuk, hogy érvényesítsék igényüket.
A közleményben tudatták azt is, hogy a testület harmincöt médiaszolgáltatót figyelmeztetett, tizenhét esetében pedig néhány tízezer forintos bírságot is kirótt az előző évre vonatkozó beszámolási kötelezettség késedelmes teljesítése vagy elmulasztása miatt. A legmagasabb összegű bírság ötvenezer forint volt.
A médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét – olvasható a közleményben.