Debrecen Hotels

62 millió forintért szereztek be korszerű fogászati székeket Deberecenben – fejlődik az iskolafogászati ellátás

  2023 jan 21 / #debrecen
Google ads
Google ads

62 millió forintért 6 új, korszerű fogászati kezelőegységet szerezett be a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet. A berendezéseket fokozatosan helyezik el: kettőt a Daefi Pósa utca 1. alatti szűrőközpontjában, egyet-egyet pedig a Bethlen utcai, a Jerikó utcai, valamint a Kazinczy és a Benedek Elek általános iskolákban működő egységekben – írja Debrecen önkormányzata. A beszerzésről Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, Papp Csaba, a Daefi igazgatója és Kerékgyártó Márta fogszakorvos adott tájékoztatást 2023. január 20-án at intézet központjában.

Papp Csaba  elmondta:

összesen közel 62 millió forintért 6 új, korszerű fogászati kezelőegység beszerzése történt meg. A berendezéseket fokozatosan helyezik el a közeljövőben: kettőt a Daefi Pósa utca 1. alatti szűrőközpontjában, egyet-egyet pedig a Bethlen utcai, a Jerikó utcai, valamint a Kazinczy és a Benedek Elek általános iskolákban működő egységekben – többségében régebbi kezelőegységeket felváltva, egy helyen pedig a már meglévő melletti újabb, illetve egy helyen teljesen újonnan telepített egységként.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy amennyiben a szűrővizsgálatok fogászati problémát tárnak fel a gyerekeknél, úgy a kezeléseket az iskolafogászati rendszeren belül a legkorszerűbb eszközök használata mellett és ingyenesen tudják igénybe venni. Tehát ez a program nem csak diagnózist, hanem megoldást is kínál. Természetesen ha a szülők úgy döntenek, a szűrővizsgálati eredmények birtokában más fogászatokra is elvihetik gyerekeiket.

A tapasztalat azonban az, hogy egyre többen választják az iskolafogászati rendszert, megismerve annak rugalmas és gyermekbarát működését. Az igazgató azt is kiemelte, hogy több mint 5 körzetben beutalóval fogszabályozást is tudnak végezni, az országban egyedülálló módon térítésmentesen – a szülőknek csupán a fogszabályozó készülékek beszerzéséről kell saját költségükön gondoskodniuk.

Kerékgyártó Márta fogszakorvos, a Daefi iskolafogászati hálózatának koordinátora elmondta, hogy 2022-ben több mint 42 ezer – naponta 100-110 – gyerek fogászati szűrését végezték el, s ehhez kapcsolódóan több mint 10 ezer fogorvosi vizsgálat, több mint 4 ezer szakrendelésre utalás, 8-8 ezer barázdazárás és tömés történt. Kerékgyártó Márta azt is elmondta: a szűrési eredmények azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány időszakában a korábbihoz képest némileg romlott a gyerekek fogainak állapota, de az utóbbi időben ismét javul a helyzet e téren.

A múlt évben több mint 9 ezer esetben végeztek fogszabályozással kapcsolatos felmérést. Több mint 800 esetben közepes fokú, több mint 500 esetben nagyfokú fogazati eltérést kezeltek, 800 esetben végeztek ortodenciai (a fogszabályozáshoz szükséges szájsebészeti jellegű) vizsgálatokat, s több mint 4 ezer esetben kezdték el a kivehető fogszabályzó készülékek adaptálását, illetve aktiválását. A Daefi minden iskolaszünetben is biztosítja a sürgősségi fogászati ellátást a Bethlen utcai rendelőben. Nagyon fontos a megelőző tevékenység is, ezért számos előadást tartanak például a megfelelő táplálkozásról, szájápolásról.

Széles Diána hozzátette: korábban mindössze két iskolafogászati központ volt a városban, azonban az utóbbi években az önkormányzat arra törekszik, hogy minél gyermekbarátabb körülmények között történjen ez a szolgáltatás. Ezért a város összesen 28 iskolafogászati körzetéből magukban az intézményekben vagy azok közvetlen közelében ma már összesen 14 felújított vagy teljesen új rendelőben zajlik az iskolafogászati ellátás a városban.

Két évvel ezelőtt a teljes gyermekfogászati alapellátási rendszerének a legfejlettebb egészségügyi berendezésekkel történő intenzív korszerűsítése illetve bővítése is megkezdődött. A tanintézményekben, illetve közvetlen közelükben végzett fogászati szűrések nem csak a gyerekek számára kényelmesebbek mint korábban, hanem a szülők is minden információt megkapnak gyermekeik fogainak állapotáról.

Fotók: Miskolczi János

Református püspökkel adták át az új gyermekfogászati rendelőt Debrecenben