Debrecen Hotels

300 millió forinttal támogat szíriai egyházakat a magyar kormány

  2019 máj 28 / #debrecen
Google ads
Google ads

Újabb humanitárius támogatást nyújt a magyar kormány szíriai keresztény egyházaknak; a szíriai ortodox egyházat 162 millió, a trappista-ciszterci nővérek humanitárius tevékenységét pedig több mint 145 millióval segítik – közölte a Miniszterelnökség kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a fegyveres konfliktus miatti válsághelyzet enyhítésére és az újjáépítésre összpontosító támogatásból új lakóépületeket állíthatnak helyre Homsz városában és egy új közösségi teret alakíthatnak ki Latakiában a Hungary Helps program keretében.

A támogatás célja, hogy segítse a szükséget szenvedő közösségek helyben maradását, ezzel csökkentve az Európába irányuló migrációt – írták, emlékeztetve, a magyar kormány álláspontja szerint a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt Európába hozni.
A közösségek belső kohéziójának megerősítése meghatározó a migrációval szembeni küzdelemben, mivel a megtartó erők nélkül jóval többen vennék az irányt Európa felé.

A Miniszterelnökség közölte azt is, hogy a magyar kormány nemzetközi konferenciát rendez a keresztényüldözésről vezető politikusok, egyházi elöljárók és a humanitárius segítségnyújtásban meghatározó szakemberek részvételével ősszel Budapesten.

A II. Nemzetközi konferencia a keresztényüldözésről elnevezésű rendezvény célja a döntéshozók tájékoztatása a létükben veszélyeztetett keresztény közösségek helyzetének javításáról, a Hungary Helps program tapasztalataira épülő nemzetközi összefogás kialakítása a világ legüldözöttebb vallási csoportjának megsegítéséért, valamint az, hogy Magyarország megerősítse vezető szerepét a keresztényüldözés elleni küzdelemben.

Ismertették, a legfrissebb adatok szerint évente mintegy 245 millió embert üldöznek azért, mert Krisztus követőjének vallja magát. 2018-ban 4150-nél is több keresztényt gyilkoltak meg hitéért.

Magyarország ezért – mint írták – a világon elsőként emelte kormányzati szintre az üldözött keresztények megsegítésének ügyét, és 2017-ben a Hungary Helps programmal “egyedülálló” megközelítésű humanitárius modellt hozott létre, amelynek köszönhetően azóta mintegy 35 ezer ember térhetett vissza otthonába az Iszlám Állam pusztításától sújtott közel-keleti országokban.