Debrecen Hotels

30 klinikai dolgozó kapott elnöki elismerést és jutalomdíjat, a debreceni kórházparancsnoknak is megköszönték munkáját

  2021 júl 01 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ 30 dolgozója kapta meg az Elnöki Elismerő Oklevelet és Jutalomdíjat kiemelkedő szakmai tevékenységéért. A kitüntetést Szabó Zoltán professzor, a Klinikai Központ elnöke a szerdai Semmelweis-napi ünnepségen, az egyetem Főépületének Aulájában adta át.
Ma a koronavírus harmadik hullámával a hátunk mögött, nem is lehetne aktuálisabb megemlékezni az emberiség jótevőjeként, és az anyák megmentőjeként tisztelt Semmelweis Ignác munkásságáról és örökségről – fogalmazott ünnepi beszédében a Klinikai Központ elnöke.

A professzor felidézte, hogy Semmelweis Ignác már a pályája elején felfedezte, hogy a szülő nők gyakori halálát, az akkoriban még ismeretlen kórokozók váltották ki, ezért az alapos kézmosás fontosságát hangsúlyozta. Korát meghaladó megállapításával azonban a szakma elutasítását váltotta ki, hiszen az orvostársadalom számára addig ismeretlen tanokat hirdetett.

Az elismerés ideje csak jóval később, a géniusz halála után érkezett el. Semmelweis Ignácot ma már büszkén mondhatjuk a 19. századi orvoslás emblematikus alakjának. Hiába telt el 200 év, szavai és tanításai ismét értelmet nyernek. Nem sejtettük, hogy a 21. század rohamosan fejlődő világában gondolatai ilyen aktuálisak lesznek

– hangsúlyozta a professzor.

A Klinikai Központ elnöke kiemelte, hogy a koronavírus okozta betegséget közös erővel sikerült megfékezni, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a továbbra is fennálló veszélyről, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy elkerüljünk egy újabb járványhullámot.

Szabó Zoltán hozzátette, hogy az elmúlt hónapok nehézségei ellenére a Klinikai Központ mind dolgozói szakértelem és összefogás tekintetében, mind szervezeti szinten is határozott fejlődésen ment keresztül, eleget téve a folyamatos megújulás követelményének és a változó környezet kihívásainak.

Ebben kiemelt szerepe volt és van a kimagasló színvonalú gyógyítás iránt elkötelezett, hivatásukat az esküjükben foglaltak szerint, teljes odaadással végző orvosoknak, ápolóknak és az egészségügy többi dolgozójának. Semmelweis munkásságát felelevenítve megállapítható, hogy ő mérlegelés nélkül, saját egészségét, életét nem kímélve küzdött mások életéért. A Klinikai Központ dolgozói is így cselekedtek az elmúlt időszakban. Saját egészségüket nem kímélve küzdöttek a járvány ellen. Kimerültségük és leterheltségük ellenére a kilátástalannak tűnő helyzetekben is példásan helyt álltak

– mondta a professzor.

A Klinikai Központ vezetője Semmelweis-nap alkalmából Elnöki Elismerő Oklevelet és Jutalomdíjat adományozott azoknak a dolgozóknak, akik feladatukat kiemelkedő hozzáértéssel és szorgalommal végezték. Idén 30-an kapták meg ezt az elismerést.

A Klinika Központ elnöke a szerdai ünnepségen megköszönte Ádám Pálma alezredes, a Klinikai Központ Nagyerdei Campus kórházparancsnoka, Kajatin Csaba alezredes, a Kenézy Gyula Campus kórházparancsnoka, és helyetteseik, Tóth Árpád őrnagy és Jónás Imre százados munkáját is. Szabó Zoltán professzor kiemelte, hogy együttműködésük és folyamos támogatásuk nagyban hozzájárult a Klinikai Központ kiemelkedő COVID-ellenes tevékenységéhez.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából kiemelkedő szakmai tevékenységükért miniszteri elismerő oklevelet adományozott a Klinikai Központ Orvosi Mikrobiológia munkatársainak. A tavaszi járványhelyzet miatt az oklevelet most, a Semmelweis-napi ünnepségen minisztériumi felhatalmazás alapján Szabó Zoltán elnöktől vehette át kollégái nevében Kisné Deák Andrea, az Orvosi Mikrobiológia asszisztense.

unideb.hu