Debrecen Hotels

2,2 milliárdos állami támogatást kap a debreceni repülőtér

  2020 Sze 15 / #debrecen
Google ads
Google ads

Az Európai Bizottság hétfői közleményében megállapította, hogy a magyar állam által a debreceni repülőtér üzemeltetésének biztosítása céljából nyújtani tervezett, csaknem 2,2 milliárd forint (kb. 6,37 millió euró) összegű működési támogatás összhangban van az állami támogatásokra vonatkozó európai uniós szabályokkal – olvasható a Bizottság közleményében.Mint fogalmaznak, a debreceni repülőtér kis regionális repülőtér az észak-alföldi régióban, melyet a debreceni önkormányzat többségi tulajdonában álló Debrecen International Airport Kft. üzemeltet. A 2019-2024-es időszakra szóló működési támogatás azt hivatott biztosítani, hogy a repülőtér a közelmúltbeli nehézségek ellenére mindaddig tovább üzemeljen, amíg működése fokozatosan újra nyereségessé nem válik.

A Bizottság megvizsgálta, hogy a tervezett támogatási intézkedés megfelel-e az EU állami támogatásokra vonatkozó szabályainak, különös tekintettel a légi közlekedési iránymutatásban a kis repülőtereknek nyújtott működési támogatásra vonatkozóan rögzített szabályokkal.

A debreceni repülőtér lenyomta a kassait és a nagyváradit, de még veszteséges

Megállapította továbbá, hogy bár a debreceni repülőtér utasforgalma az utóbbi három évben számottevően bővült, a koronavírus-járvány súlyos csapást mért működésére, és nagymértékben rontotta növekedési kilátásait. Ezeket a rendkívüli körülményeket a Bizottság figyelembe vette annak mérlegelésekor, hogy a tervezett támogatási intézkedés megfelelő és arányos-e a légi közlekedési iránymutatás rendelkezései értelmében.

A Bizottság úgy ítélte meg, hogy az intézkedés segíteni fogja a régió közlekedési összeköttetéseinek javítását, a térség fejlődését és a légi forgalmi torlódások enyhítését, ugyanakkor nem fogja indokolatlanul torzítani a versenyt az egységes piacon. Ennek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a működési támogatás összhangban van az állami támogatásokra vonatkozó európai uniós szabályokkal – olvasható a közleményben.