Debrecen Hotels

2021-es uniós költségvetés: legyen fenntartható a járványból való kilábalás

  2020 nov 13 / #debrecen
Google ads
Google ads

A 2021-es uniós büdzsé legfontosabb feladata a járvány hatásainak enyhítése és a zöld megállapodáson és a digitális átalakuláson alapuló helyreállítás.

  • a következő hétéves pénzügyi ciklus első éves költségvetése
  • a Parlament több mint 14 milliárd euróval növelné meg a kiemelt programok támogatását
  • az egyes programokra szánt, a Tanács által megvágott összegeket a Parlament visszaállította a Bizottság által javasolt eredeti szintre

A jövő évi költségvetésnek – amely a 2021 és 2027 közötti pénzügyi ciklus első éves büdzséje – elsősorban a „tisztességes, inkluzív és fenntartható növekedés[re], a minőségi munkahelyek létrehozásá[ra], valamint a társadalmi-gazdasági konvergenciára irányuló hosszú távú cél[okra]” kellene összpontosítania, fogalmaztak a képviselelők a csütörtökön elfogadott állásfoglalási indítványukban.

A Parlament a 2021-es költségvetés kötelezettségvállalási előirányzatait valamivel kevesebb, mint 182 milliárd euróban határozzák meg, amely 15 milliárd euróval több a Bizottság javaslatánál. A többlet nagy része: 14 milliárd euró az Unió 15 kiemelt programját támogatná, a fiatalokat, a kutatókat, az egészségügyben dolgozókat, a vállalkozókat, és sokmindenki mást segítve.

A Parlament több forrást szánna a közvetkező évi költségvetés más területeire is, így például az éghajlatváltozásra, az energiára, a digitális és közlekedési összeköttetésekre, a kis- és középvállalkozásokra, a turizmusra, a biztonságpolitikára, a migrációra, az alapvető jogokra, és a külpolitikára. A képviselők emellett szeretnék, ha 2021-ben a biológiai sokféleséggel kapcsolatos kiadások a költségvetés legalább 10 százalékát, az éghajlati szempontok érvényesítésével kapcsolatos kiadások pedig legalább 30 százalékát tennék ki.

Az összegekről szóló döntést tükröző kísérő állásfoglalást 471 szavazattal, 102 ellenszavazat és 116 tartózkodás mellett fogadták el. Az állásfoglalást a Bizottság költségvetésével foglalkozó általános jelentéstevő, Pierre Larrouturou (S&D, Franciaország), és a többi intézmény adminisztratív költségvetéséért felelős Olivier Chastel (Renew, Belgium) terjesztette be.

A következő lépések

A Parlament tárgyalási kiinduló álláspontjának mai elfogadását követően november 17-én háromhetes egyeztető tárgyalási időszak indul a Tanáccsal. A tárgyalások célja, hogy időben kompromisszum szülessen a két intézmény között. Így a Parlament még decemberben szavazhatna a jövő évi költségvetésről, és az a Parlament elnökének aláírása után életbe léphet.

A Tanács és a Parlament közötti első egyeztető tárgyalásra november 19-én kerül sor.

Az idei éves költségvetési eljárás naptára (angolul)