2019 februárjában hatályba léphet az EU–Japán kereskedelmi megállapodás

2018.12.13

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy az Európai Parlament ma jóváhagyta az EU–Japán gazdasági partnerségi megállapodást, az Európai Unió által tárgyalt eddigi legnagyobb kereskedelmi megállapodást. A japán országgyűlés már meghozott egy hasonló határozatot, így mindkét félnél lezárult a megállapodás parlamenti megerősítése. A még hátralévő formaságokat várhatóan időben lebonyolítják ahhoz, hogy a megállapodás 2019. február 1-jén hatályba lépjen.

Az uniós vállalkozások, gazdálkodók, munkavállalók és fogyasztók a hatálybalépés pillanatától kezdve részesülni fognak azon előnyökben, amelyeket az EU és Japán közötti kereskedelem egyszerűsödése és felgyorsulása kínál. A megállapodással egy 635 millió embert magában foglaló és a világ teljes GDP-jének csaknem egyharmadát megtermelő szabadkereskedelmi övezet jön létre. A megállapodás eltörli a Japánba exportáló uniós vállalatok által fizetett, évi 1 milliárd eurót kitevő vámok túlnyomó többségét, és számos régóta fennálló szabályozási akadályt felszámol, például a személygépkocsik kivitelére vonatkozóan. A megállapodás emellett megnyitja majd a 127 millió fogyasztót számláló japán piacot a legfőbb uniós mezőgazdasági termékek előtt, és számos más ágazatban növelni fogja az uniós exportlehetőségeket. A kis- és középvállalkozásokra vonatkozóan külön fejezetet tartalmaz, aminek jelentőségét az adja, hogy a jelenleg Japánba exportáló vállalkozások 78%-át kisebb vállalkozások teszik ki.

A gazdasági partnerségi megállapodás külön fejezetben átfogóan foglalkozik a kereskedelemmel és a fenntartható fejlődéssel, nagyon szigorú munkaügyi, biztonsági, környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi előírásokat határoz meg, továbbá megerősíti az EU és Japán fenntartható fejlődéssel és éghajlatvédelemmel kapcsolatos kötelezettségvállalásait. Ez az első olyan kereskedelmi megállapodás, amely kifejezetten hivatkozik a párizsi éghajlatvédelmi egyezményre.

Az Európai Parlament a gazdasági partnerségi megállapodás mellett megszavazta az EU–Japán stratégiai partnerségi megállapodást is, amely még szorosabbra fűzi majd az EU és Japán közötti kapcsolatokat. A stratégiai partnerségi megállapodás megerősíti az EU–Japán partnerség alapját képező közös értékeket és elveket, köztük az emberi jogokat, a demokráciát, a multilateralizmust és a jogállamiságot.

az eredeti hír itt elérhető