Debrecen Hotels

15 százalékkal nőhetnek a fizetések az állami cégeknél

  2023 jan 15 / #debrecen
Google ads
Google ads

Az idei évre tervezett 5 százalékos béremelés helyett átlagosan 15-16 százalékkal nőhet a fizetés a MÁV, a Volánbusz, a Magyar Posta és az állami közműszektor dolgozói esetében – tudta meg a napi.hu.

A lap értesülései szerint a szakszervezetek, a kormány és a vállalatvezetők a gyors egyezségre törekednek. Várhatóan már a januári fizetések is tartalmazzák a vártnál nagyobb béremelést.

A tárgyalások az állami vállalatok országos érdekegyeztető fórumán kezdődnek.

A szakszervezetek és az állami cégek vezetői mellett a kormány részéről Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium miniszter-helyettese tárgyal a még 2021-ben aláírt, három évre szóló bérmegállapodás módosításáról.

Az egyeztetés után folytatódik majd az alkudozás az állami vállalatok vezetőit tömörítő Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége és a munkavállalói érdekképviseletek között.

Az új feltételekkel életbe lépő béralku aláírását követően  már helyben kell folytatniuk az egyes cégeknél a konkrét, munkakörökre szabott bérintézkedésekről szóló tárgyalásokat a szakszervezeteknek. A folyamat még ebben a hónapban lezárulhat.

További részletek a napi.hu cikkében.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

24,5 százalék volt az infláció decemberben, a Fidesz gyorsan rá is kente a “dollárbaloldalra”