Debrecen Hotels

1,5 milliárd forint áll rendelkezésre bölcsődei fejlesztésekre a költségvetésben

  2019 máj 17 / #debrecen
Google ads
Google ads

Fontos, hogy a szülők megfelelő bölcsődébe tudják vinni gyermekeiket, ahol megfelelő szaktudással rendelkező szakember vigyáz rájuk, mert a gyermek a család legféltettebb kincse – közölte a bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztos pénteken az M1 aktuális csatornán.
Kovácsné Bárány Ildikó azt mondta, miniszteri biztosként emiatt legfontosabb céljai közé a férőhelyek 70 ezerre növelése, a bölcsődei humánerőforrás anyagi elismerése, a szakmai színvonal erősítése és a nem állami szerepvállalás növelése tartozik.

Az idei költségvetésből bölcsődei fejlesztésekre 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre, de a területi operatív program keretében áprilisban több mint tízmilliárd forintos keretösszegű, bölcsődei férőhelyek kialakítását és bővítését célzó pályázati felhívások jelentek meg, valamint 2020-ig meghosszabbították az országos bölcsődefejlesztésre kiírt 4,5 milliárd forintos pályázatot is – ismertette.

Hozzátette, a támogatásokat új férőhelyek létrehozására és az ehhez kapcsolódó kiszolgáló helyiségek – konyha, öltöző, csoportszobák – fejlesztésére és infrastruktúra-beruházásokra lehet felhasználni.

A miniszteri biztos kitért arra is, hogy a családi és a minibölcsődék dinamikusan fejlődnek, a családi bölcsődék jelenleg mintegy 6400, a minik 1800 férőhelyet biztosítanak.

A családi bölcsődék esetében a költségvetési támogatás összegének emelésével szeretnék erősíteni a magánszektor szerepvállalását, hogy azok hosszú távon is működőképesek maradjanak – mondta Kovácsné Bárány Ildikó.