130 balesetben volt eddig része a 2-es villamosnak, de az utasok megszerették

2019.02.26

2014. február 26-án indult útjára Debrecenben a 2-es villamos. Az elmúlt öt évben a debreceni utasok megszerették az új, „sárga” villamosokat, amelyeket a spanyol CAF járműgyártó cég gyártott.

Az elmúlt öt év bebizonyította, hogy igenis szükség volt a 2-es villamosra. A debreceniek szívesen használják a járműveket, naponta a két nyomvonalon 56 ezren utaznak

– mondta az ünnepségen Barcsa Lajos alpolgármester.

2013-ban több mint 101 millió volt az utazások száma az összes járművökön, ebből 11 millióan a villamos közlekedést választották. Egy évvel később, a 2-es villamos elindulásával mintegy 2 millióval nőtt meg az összes utazás szám. A 103 millió utazásból 20 millió utazás valósult meg a villamosokon. Ez azt jelenti, hogy a villamos utazásszám egy év alatt 9 millióval nőtt a 2-es villamosnak köszönhetően. A 31-es és 32-es autóbuszjáratok kiesésével jelentősen csökkent viszont az autóbusz utazásszám.

Az öt év alatt számos utasbarát szolgáltatást vezettek be a villamosokon (FREE WIFI, korszerű utastájékoztatás a járműveken és a megállókban)

Debrecen közlekedési fejlesztésének egyik lehetséges iránya a kötöttpályás közösségi közlekedés, ezért érdemes már most azon gondolkodni, hogy merre lehetne újabb villamos nyomvonalat építeni

– mondta az ünnepi alkalmon Kósa Lajos országgyűlési képviselő. Az ötéves évforduló alkalmából, 2019. február 26-án a 2-es villamost egész nap díjmentesen vehették igénybe az utasok.

Vigyázz Rám!

A környezetbarát villamos vonalon nem mindig zökkenőmentes a közlekedés. Az elmúlt öt évben összesen 130-szor érte baleset a 2-es villamost, amit legnagyobb részben az autósok okoznak, de a kerékpárosok és a gyalogosok is részei ennek az eredménynek. A leggyakrabban a Thomas Mann utca, a Piac utca és a Bethlen utca – Hunyadi János utcai kereszteződésekben történt baleset. Az elmúlt évek statisztikái szerint a legtöbb esetben az okozza a balesetveszélyes helyzeteket, hogy a gépjárművezetők nem adják meg az elsőbbséget az érkező villamosnak, illetve hogy a kerékpárosok és gyalogosok lazábban veszik a közlekedési szabályokat. A DKV Zrt. a Debreceni Rendőrkapitánysággal közösen elindította Vigyázz rám! kampányát, mely a 2-es villamos baleseteire, a KRESZ szabályainak betartására, a szabályos közlekedésre hívja fel a figyelmet.

Angol nyelvű utas tájékoztatás

A jubileumi év első lépéseként megújult a Társaság utas tájékoztató rendszere, amit az utasok február 26-tól hallhatnak a járműveken. A DKV Hangja pályázat keretében az országban elsőként, Debrecenben valósult meg az a projekt, hogy utasok tájékozatják az utasokat. Debrecenben egyre több külföldről érkező tanul és dolgozik. Ennek megfelelően, az utasok igényeit kiszolgálva a jövőben akusztikus, elektronikus és nyomtatott formában is elérhetőek lesznek az angol nyelvű utas tájékoztatók.

Megváltozott a társasági szlogen is: Közösségi közlekedéssel a zöld környezetért. Az üzenet nem más, mint, hogy az utasok a Társasággal együtt tesznek az élhetőbb, zöld nagyvárosért pusztán azzal, hogy a helyi, közösségi közlekedést választják.

Fotó: Miskolczi János

az eredeti hír itt elérhető