Debrecen Hotels

13 évre ítéltek egy debreceni nőt emberölés miatt

  2018 Sze 27 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Debreceni Ítélőtábla annyiban változtatta meg az elsőfokú ítéletet, hogy a vádlott bűncselekményét aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének minősítette. Egyebekben helybenhagyta a Debreceni Törvényszék ítéletét.

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2018 januárjában nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt Kné M. K. vádlottat 13 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, illetve 3,2 millió forint vagyonelkobzást rendelt el. Az ítélet ellen a vádlott bűncselekmény hiánya, védője bizonyítottság hiánya miatt felmentésért fellebbezett. A bíróság által elfogadott tényállás szerint a 87 éves sértett egyedül élt debreceni házában. A vádlott volt az, aki a napi teendők során segített az asszonynak. A sértett unokahúgának lányaként arra számított, hogy részesül majd az örökségből, ez azonban meghiúsulni látszott. A vádlott anyagi helyzete 2004 óta egyre romlott, közüzemi tartozásokat, hiteleket halmozott fel. 2005-ben iskolatitkárként sikkasztott a munkahelyén, ezért újabb egymillió forintot követeltek tőle. Házukat 2008-ban árverésre is bocsátották. Ő és férje is munkanélküliek voltak. A vádlott meg akarta szerezni a sértett házát. Azzal hitegette az asszonyt, hogy eladják a két ingatlant, közös otthont vásárolnak, így könnyebben gondoskodhat róla. Ennek azonban az árverés miatt semmi realitása nem volt. A vádlottat 2008 februárjában a bíróság sikkasztás miatt jogerősen is bűnösnek mondta ki, és felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Aznap délután a sértettel vélhetően összevitatkoztak. Dulakodás alakult ki köztük, a sértett esés közben beverte a fejét a tűzhely sarkába, majd a vádlott a földön fekvő áldozat mellkasára térdelt és megfojtotta. Ezután átkutatta a házat, majd távozott. Másnap azzal hívta a mentőket, hogy holtan találta rokonát. Az orvos előbb azt hitte, az idős asszony az esés miatt hunyt el, de a boncolás később megállapította, hogy gyilkosság történt.

A vádlott a hagyatéki tárgyaláson letagadta a törvényes örökösöket, megszerezte az ingatlant, és alig egy hónap múlva el is adta 3,2 millió forintért.

2008-ban Kné M. Kr-t csak tanúként hallgatták ki. A tettes személyére nem derült fény, így az eljárást 2010-ben felfüggesztették. 2015-ben a nyomozóhatóság újra megvizsgáltatta a helyszíni szemle során, a szekrényekben és a sértett szemüvegén talált vérnyomokat, amelyekből a vádlott DNS-ét mutatták ki, ezért 2016-ban őrizetbe vették.